Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Falskt smittlarm efter feltryck

Publicerad: 5 mars 2009, 07:42

Ett feltryck på datorn gjorde att 29 ungdomar testades positivt för klamydia. Smittspårningen hann påbörjas innan felet upptäcktes.


Det var i fredags som de 29 provsvaren skulle rapporteras tillbaka till olika ungdomsmottagningar i Göteborg, skriver Expressen.

Alla svar var negativa men av misstag tryckte någon på  P  (positiv), i stället för på  N  (negativ) i det dataformulär som skickades ut till respektive mottagning. Även smittskyddsenheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Smittskyddsinstitutet fick de aktuella uppgifterna.

Enligt Christine Wennerås, enhetschef på bakteriologen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, upptäcktes misstaget tack vare ytterligare ett kontrollsystem där ungdomsmottagningarna rapporterar till smittskyddsenheten när de får en smittad patient. Smittskyddsenheten fick alltså snabbt kliniska anmälningar, men inte motsvarande labbrapporter.

Mottagningarna kontaktades, men några patienter hade redan påbörjat behandling. Dessutom hade arbetet med smittsmårning påbörjats.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev