Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fältsjukhuset i Stockholm avvecklas

Publicerad: 4 juni 2020, 09:46

Fältsjukhuset i Älvsjö har inte tagit emot en enda patient. Nu avvecklas det.

Foto: Stockholmsmässan

Älvsjö fältsjukhus avvecklas. Det meddelar Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en presskonferens på torsdagen.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmCoronakrisen

Samtidigt passar han på att varna för att sjukvårdsbehovet sjunker alldeles för långsamt, och manar alla invånare att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

På torsdagsmorgonen fattade hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna Starbrink, på Björn Erikssons inrådan, beslut om att omedelbart avveckla fältsjukhuset i Älvsjö. Det har varit på plats i två månader och har inte tagit in en enda patient.

Något felbeslut tycker dock inte Björn Eriksson det var att bygga fältsjukhuset. Prognoserna som gjordes vid den tiden pekade på att det skulle bli brist på intensivvårdsplatser.

– Framtiden var så osäker att vi behövde säkerhet, så att ingen i Region Stockholm skulle riskera att stå helt utan sjukvård”, säger han vid pressträffen.

Devisen har enligt Björn Eriksson hela tiden varit att hoppas på det bästa men förbereda sig för det värsta.

– Vi såg Älvsjö sjukhus lite som man ser en hemförsäkring, något som vi hade hoppats slippa använda, men självklart något som vi absolut måste ha.

Tidigt kunde man dock slå fast att sjukvård bäst bedrivs i de lokaler som är byggda för det. Där känner sig också vårdens medarbetare mest bekväma och är således mest effektiva.

– Under tiden som Älvsö byggdes började vården att mobilisera sin kapacitet. Det skedde med en hastighet som vi trodde var helt omöjlig. Vårdens medarbetare ställde upp och ställde om sjukvården i Stockholm på några få veckor och vi nästan fyrdubblade antalet intensivvårdsplatser.

Rent konkret inleds avvecklingen i morgon. Den inleds trots att sjukvårdsbehovet minskar långsammare än Björn Eriksson hoppats på. Han konstaterar dystert att 2099 patienter avlidit.

– Vi är i en ytterst allvarlig situation. De närmaste veckorna kommer att bli avgörande, säger Björn Eriksson och uppmanar alla att vara noga med att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Han bedömer att vårdbehovet kommer att vara fortsatt högt under sommaren. Och säger att i samråd med akutsjukhusen och Stockholms läns sjukvårdsområde har den regionala särskilda sjukvårdsledningen beslutat att samtliga akutsjukhus minst ska fördubbla sin intensivvårdsverksamhet jämfört med sommaren 2019.

– Jag säger att det ska vara minst dubbelt, för om regionen i sin helhet eller något enskilt akutsjukhus trots ökningen hamnar i ett läge där det uppstår kapacitetsbrist måste det åtgärdas omgående. Alla akutsjukhus ska ha en beredskap att öka upp med ytterligare intensivvårdsplatser så att inga andra medicinska prioriteringar än de vanliga ska förekomma, säger Björn Eriksson.

Akutsjukhusen och de geriatriska vårdgivarna ska dessutom öppna så många slutenvårdsplatser som möjligt. Det ska vara minst 200 fler bemannade vårdplatser öppna i regionen under sommaren 2010 jämfört med sommaren 2019.

Sjukhusen ska utöver det ansvara för att ha kapacitet att behandla de covid-19-patienter som kommer in.

– Det innebär alltså idag utrymme för 500 extra vårdplatser för covid-19-patienter. Och de kan minska i den takt vi lyckas minska sjukvårdsbehovet.

Dagliga avstämningar kommer att ske med vårdgivarna.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev