Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Farlig råttsmitta i svenska städer

Publicerad: 19 november 2015, 13:40

För första gången sedan 1930-talet har forskare hittat råttor som kan orsaka svår sjukdom hos människor. Det som oroar forskarna är att smittan har upptäckts nära människor, i både Göteborg och Stockholm.


Av 30 infångade råttor i Stockholm, Göteborg och Malmö bar fyra råttor på antikroppar mot den ökända bakterien Leptospira serovar Icterohaemorrhagiae, som kan orsaka svår sjukdom.

– Det betyder att smittan är spridd och eftersom vi fick råttorna från Anticimex, som hade fångat dem i människors hem, på caféer och i köpcentrum, finns de nära människor, säger Tanja Strand, biolog vid Uppsala universitet.

Bakterien kan orsaka Weils sjukdom hos människor.

– Det är en otäck sjukdom som kan resultera i inre blödningar, gulsot och njursvikt, säger Tanja Strand.

Hur blir man smittad?

– Bakterien sitter i njurarna och sprids vis råttornas urin. Smittan är inte luftburen, men bakterierna kan överleva länge i vattenpölar eller fuktig jord och smittar vid kontakt med sår eller slemhinnor. Vi har bara haft två inhemska fall av den här sjukdomen de senaste tio åren, men risken finns nu att antalet ökar.

Det här är första gången sedan 1930-talet som smittan har hittats på råttor i en storstad.

Är gamla Lortsverige på väg tillbaka?

– Vi vet faktiskt inte om den här smittan har funnits bland stadsråttor hela tiden eller om den är ny och kanske har kommit med råttor från utlandet, med lastbilar eller containrar. Vi vet inte ens om råttorna blivit fler till antalet, eftersom de är så svåra att räkna, men vi vet att de blivit mer synliga, säger Tanja Strand.

Hon och hennes kollegor letar även efter andra smittor bland vilda svenska råttor.

– Vi har bland annat sökt efter Seoul hantaviruset, men inte hittat något. Det är en betydligt farligare släkting till sorkvirus, som man kan bli dödligt sjuk av och som inte går att behandla med antibiotika.

Behandlingsbar sjukdom

Det finns cirka 300 kända arter av bakteriesläktet Leptospira, var av vissa kan orsaka leptospiros. Arten Leptospira interrogans serovar icterohaemorrhagiae kan även orsaka Weils sjukdom vars kännetecken är blödningar, gulsot och njursvikt.

Symtom som bör föranleda läkarkontakt är feber i mer än tre dagar samt ett eller flera av följande symtom: nackstelhet, utslag, magsmärtor och/eller kraftigt illamående.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev