måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Färre döda i covid i regioner som testat mer

Publicerad: 8 november 2021, 08:33

Regioner som provtagit mycket mot covid-19 under pandemin har haft färre dödsfall och färre på sjukhus än regioner som testat lite, enligt en rapport till Coronakommissionen. (arkivbild) Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Färre personer har avlidit i regioner som testat mer än andra regioner, rapporterar Sveriges Radios Ekot och hänvisar till en underlagsrapport från coronakommissionen. Men att det skulle ha ett samband ifrågasätts.

Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandRegion BlekingeCovid-19

T

TT


– Det är i genomsnitt mellan två och tre gånger fler testade i de regioner som har testat mycket jämfört med dem som har testat lite, säger Jonas Björk, professor i epidemiologi och en av rapportförfattarna till Ekot.

Läs även: Regionerna ska klara covidtestning själva 2022 

Hänsyn har tagits till smittspridningen, invånarnas ålder och befolkningstäthet. Regionerna har inte bara haft färre dödsfall utan också färre sjukhusinläggningar, enligt Ekot.

Två regioner som testat lite är Blekinge och Östergötland. Regionstyrelsens ordförande i Östergötland Kaisa Karro (S) ångrar att man tidigt under pandemin beslutade att bara använda egna laboratorier. Men hon tror inte att den låga provtagningen lett till fler dödsfall.

– När man tittar på den statistik som vi har i Östergötland, så ser inte vi att vi sticker ut med antalet dödsfall eller mortalitet. Testningen var vår svaghet, men det är väldigt långa växlar att dra den slutsatsen utifrån provtagningen, säger Kaisa Karro.

Coronakommissionen konstaterade nyligen att det tog alltför lång tid att bygga ut provtagningskapaciteten. Underlagsrapporten, som bland annat ligger till grund för bedömningen, har också jämfört de mätningar som gjorts av antikroppar mot coronaviruset bland blodgivare i vissa regioner med hur många fall som upptäckts genom provtagning.

Enligt Jonas Björk har de regioner som testat minst hittat mellan 20 och 25 procent av alla fall och de som testat mest knappt hälften. I grannlandet Danmark visade motsvarande jämförelse att närmare 65 procent av de smittade hittats.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev