Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Färre fall av klamydia senaste månaderna

Publicerad: 20 juli 2020, 06:45

Antalet klamydiafall i Sverige har minskat.

Foto: Thinkstock

Antalet fall av könssjukdomen klamydia i Sverige har minskat med 11 procent under maj och juni jämfört med samma period förra året. Orsaken tros vara att färre testat sig under perioden.


Under årets första fyra månader låg antalet bekräftade klamydiafall i Sverige på ungefär samma nivå som vanligt eller strax över 2019 års nivå. I maj och juni ses däremot en nedåtgående trend –  färre har konstaterats vara smittade av klamydia. Det rör sig om 593 färre fall totalt i Sverige under tvåmånadersperioden, en minskning med 11 procent jämfört med samma period förra året.

– Den troligaste förklaringen är att färre testat sig, inte att det är något trendbrott i sjukdomen i sig, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Risken är att fler personer nu drar sig från att söka vård för könssjukdomar, vilket följer andra mönster inom vården. Vid misstanke om klamydia kan man dock beställa hemtest och därefter få remiss till en mottagning om det visar sig att man är smittad.

– Det kan vara så att inte alla känner till att man kan beställa hemtest via nätet, bland unga tror jag många vet det men det kan vara färre bland de äldre, säger Inga Velicko.

Folkhälsomyndigheten för ingen nationell statistik över antalet tester som gjorts men enligt P3 Nyheters kartläggning tidigare i sommar vittnar flera regioner om en minskning av klamydiatest under våren, till exempel i Umeå där besöken på Hud- och STD-kliniken har halverats under maj månad jämfört med samma månad förra året.

Therese Zetterqvist Eriksson, samordnande barnmorska på UMO, ungdomsmottagning på nätet, uppmanar alla som haft en tillfällig sexuell att testa sig, även om man inte har några tydliga symptom. Hon menar att minskningen i statistiken kan ha att göra med att många ungdomsmottagningar och STI-mottagningar har stängt sina drop-in-mottagningar under pandemin

– Det kan jag tänka mig har gjort att testningarna minskat, det är lättare att slinka in på en drop-in än att boka tid. Bland de som vänder sig till oss märker vi inte av att folk drar sig från att gå och testa sig, däremot tycker många att det är jobbigt att det saknas tider och man saknar drop-in-tiderna, säger Therese Zetterqvist Eriksson.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev