Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Färre patienter behandlas med bredverkande antibiotika

Publicerad: 4 februari 2009, 10:58

Användningen av brett verkande antibiotika har minskat på de svenska sjukhusen. Det visar en undersökning som presenteras i dag, onsdag.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Undersökningen har gjorts av nätverket Strama och omfattar 16 000 patienter som vårdades på svenska sjukhus i november förra året. Den visar bland annat på ett viktigt trendbrott vid behandlingen av lunginflammation.

Tidigare har brett verkande antibiotika som cefalosporiner varit vanligast vid behandling av lunginflammation. Den nya mätningen från Strama visar att den andelen minskade från 37 till 28 procent mellan 2006 och 2008.

Samtidigt ökade andelen antibiotika med smalt spektrum, som penicillin, från 15 till 27 procent.

– Vi ser ett stort steg i rätt riktning mot en klokare användning av antibiotika. Det är viktigt att läkare inte i onödan använder ett brett verkande preparat. Riskerna med dessa är snabbare utveckling av resistens och risk för individuella biverkningar, säger smittskyddsläkaren Mats Erntell, som ansvarat för mätningen, i ett pressmeddelande.

Även när det gäller behandling av kvinnor med nedre urinvägsinfektion har det blivit vanligare med mer riktad antibiotika, enligt den nya mätningen.

Resultaten kommer att presenteras i detalj vid konferensen Mellansvenskt läkemedelsforum som inleds i Örebro i dag, onsdag.

Relaterat material

Myndigheter vill kraftsamla mot resistenta bakterier

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev