Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

FHM: Beredskap krävs för ny covidvariant

Publicerad: 21 februari 2022, 11:59

”Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Det mest troliga scenariot för våren innebär enligt Folkhälsomyndigheten en kraftigt minskad spridning av sars-cov-2. Men det finns också risk för att en ny variant ställer till det.


Ämnen i artikeln:

Covid-19FolkhälsomyndighetenAnders TegnellToppnyheter Kommunal HälsaToppnyheterI korthet

Folkhälsomyndigheten presenterar nu två nya scenarier för våren. De är tänkta att utgöra en hjälp för hälso- och sjukvården att planera.

Enligt den mest troliga utvecklingen, scenario 0, kommer smittan att plana ut på mycket låga nivåer fram till sommaren.

”Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Ett mindre troligt scenario, scenario 1, tar dock upp effekten av att en ny virusvariant dyker upp.

Där ser man en möjlig utveckling av en ny virusvariant ”av särskild betydelse” omkring 20 mars. Varianten skulle ha samma smittsamhet som omikron, och i så fall skulle en ny topp kunna nås i mitten av maj.

Det handlar om en hypotetisk utveckling av en variant som har en förmåga att kringgå effekten av både vaccination och tidigare infektion. Utvecklingen går inte att utesluta, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Därför är det viktigt att man har en fortsatt hög beredskap inom hälso- och sjukvården och omsorgen”, säger Anders Tegnell.

De nya scenarierna sträcker sig fram till den 20 maj. Inga nya smittskyddsåtgärder behövs enligt myndigheten med den mest troliga utvecklingen.

Läs också: Olika bud om varaktigheten av vaccinskydd 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev