Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

FHM: Dödstalen i covid-19 ökar

Publicerad: 8 september 2022, 14:17

Antalet bekräftade smittade i covid -19 var vecka 35 i nivå med veckan dessförinnan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet avlidna i covid-19 ökade första veckan i september i jämförelse med sommarveckorna dessförinnan, enligt Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Covid-19FolkhälsomyndighetenToppnyheterToppnyheter Luftvägarna

Antalet smittade i covid-19, som hittills bekräftats via provtagning, var i vecka 35 (29 augusti- 4 september), i nivå med vecka 34. Det uppger Folkhälsomyndigheten, FHM, i en ny rapport på torsdagen.

Antalet inläggningar i intensivvården uppgick till 23 vecka 35, vilket var något högre än under tre veckor dessförinnan då medeltalet per vecka var 20 Iva-patienter. 

Myndighetens rapportering kring avlidna släpar efter övriga tal. Under vecka 33 (15-21 augusti) ökade dock dödsfallen till 126 – från att i medeltal ha varit 106 per vecka under sommarveckorna 30-32, som sträcker sig mellan den 25 juli till och med den 14 augusti. 

Dödligheten vecka 33 var signifikant förhöjd i riket, skriver FHM. Enligt myndigheten kan den såväl bero på spridningen av covid-19 som på att höga temperaturer uppmättes i stora delar av landet.  

Fotnot: Provtagning vid misstänkt covid-19 sker bland sjukvårds- och omsorgspersonal samt patienter inom hälso- och sjukvård och bland omsorgstagare på exempelvis äldreboenden.

Läs också: 

Paxlovid verkar skydda än vid omikroninfektioner 

Höga virushalter i Göteborgs avlopssvatten 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev