Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

FHM: Ingen risk för utbredd spridning av apkoppor

Publicerad: 29 juli 2022, 09:20

Folkhälsomyndigheten ser ingen risk för att spridningen av apkoppor skulle utvecklas till en ny pandemi.

Foto: Claudio Bresciani/TT

I Sverige har nu 85 personer konstaterats smittade med apkoppor. På Folkhälsomyndigheten ser man en långsam ökning av antalet inrapporterade fall.


Ämnen i artikeln:

ApkopporFolkhälsomyndighetenI korthetToppnyheter

– Vi ser ingen risk för någon ny pandemi eller någon mer utbredd smittspridning, säger Klara Sondén utredare och infektionsläkare vid myndigheten.

För några dagar sedan klassade Världshälsoorganisationen, WHO, smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge – organisationens allvarligaste varning. Smittan sprids framförallt vid nära fysisk kontakt och vem som helst kan drabbas. Nu sker smittspridningen främst bland män som har sex med män, berättar Klara Sondén.

– Det är en liten, liten andel som har varit sjukhusvårdade av de svenska fallen.

Läs mer: Listan – här är regionerna som börjar vaccinera mot apkoppor 

Sverige har fått en tilldelning av vaccindoser som motsvarar behovet för ungefär 1 500 individer.

– Man har påbörjat distribuering av dem till regionerna som har mest apkoppsfall och det är Stockholm, Göteborg och Malmö.

Både i Skåne och Stockholm ska vaccineringen starta denna vecka. Västra Götaland har ingen information om startpunkten. Övriga regioner kommer att ha möjlighet att lägga en beställning och få enstaka doser levererade vid behov, säger Klara Sondén.

Den som tror sig vara smittad bör höra av sig till vården genom att ringa 1177. Det går inte att själv boka tid för vaccination.

– Om man har varit väldigt nära, eller haft sex, med någon som visar sig utveckla apkoppor så kan man bli kontaktad av sjukvården för att få ett erbjudande om vaccination.

Vaccinet är mest effektivt om det ges inom fyra dagar från tillfället då man har utsatts för en smittorisk, men det kan i vissa fall ges upp till två veckor efteråt.

Apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.

Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framför allt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.

Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.

Alla fall av infektion med apkoppor ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev