Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

FHM: Inget vaccin till barn mellan fem och elva år

Publicerad: 27 januari 2022, 13:37

Folkhälsomyndigheten bedömer att den medicinska nyttan av två doser vaccin mot covid-19 för barn mellan fem och elva år i nuläget är liten. OBS: Bilden är en genrebild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Smittspridningen i Sverige är fortsatt mycket hög, meddelar Folkhälsomyndigheten som uppmanar alla att följa rekommendationerna. Däremot rekommenderas ingen allmän vaccination för barn i åldern fem till elva år. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenVaccinCovid-19Covidvaccin

Folkhälsomyndigheten bedömer att den medicinska nyttan av två doser vaccin mot covid-19 för barn mellan fem och elva år i nuläget är liten.

– Det här gäller för nu, men kan komma att förändras om kunskapsläget ändras i den riktningen, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten på dagens myndighetsgemensamma presskonferens om covid-19.

Det år inte aktuellt att sluta klassificera covid-19 som samhällsfarlig sjukdom i Sverige, säger Britta Björklund.

– För tillfället så ser vi en stor samhällspåverkan av smittspridningen av covid-19 så vi är inte framme där än. Det är möjligt att vi hamnar i ett sådant läge framöver, men vi tycker inte att vi är där än.

Av de 588 000 personer som testade sig för covid-19 vecka tre var 42 procent positiva. Det är en dramatisk ökning av andelen positiva de senaste veckorna efter omikronvariantens intåg, enligt Britta Björkholm.

Hon säger att antalet intagna på iva är relativt stabilt men att risken att bli så sjuk att man behöver intensivvård är högre som ovaccinerad.

– Av de nya iva-fallen vecka tre var 58 procent ovaccinerade.

Nästan 2 000 personer vårdas nu på iva eller i slutenvård för covid-19.

– Det är en hög nivå som vi nu ligger på. Det är ett väldigt ansträngt läge vi har på sjukhusen, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

Bland regionerna är det två regioner som rapporterar allvarlig påverkan av covid-19, medan 13 regioner rapporterar en betydande påverkan. På kort sikt bedömer alla regioner att det blir en försämring, enligt Iréne Nilsson Carlsson.

Svante Werger, särskild rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att landets samhällskritiska verksamheter visserligen är ansträngda men fungerar.

– Den bild vi har är att det är ansträng främst på grund av stor personalfrånvaro. Man behöver prioritera hårt och beordrar också övertid för personal som är på plats. Den samlade bilden är att som helhet fungerar det allra viktigaste.

Han tillägger att lättnaderna i karantänsbestämmelserna som infördes förra veckan har lättat på trycket i verksamheterna.

På onsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de nuvarande smittskyddsåtgärderna kan börja avvecklas från den 9 februari, om inget oförutsett inträffar.

Från Folkhälsomyndighetens sida vill man inte ge någon exakt siffra eller var i smittkurvan vi måste befinna oss för att restriktioner och rekommendationer ska kunna börja avvecklas den 9 februari.

– Vi har inte samma koppling som tidigare under pandemin där smittspridningen avspeglade sig i inlagda på iva och antalet avlidna, säger Britta Björkholm, som dock tycker att den 9 februari är en realistisk plan.
– Om något skulle förändras tar vi ställning igen. Men vi tror att det kommer att hålla. 

Hittills har 7 550 199 personer (tolv år och äldre) fått två vaccindoser mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 83,6 procent av befolkningen i åldersgruppen tolv år och äldre.

3 770 192 personer, 18 år och äldre, har fått en tredje dos, vilket motsvarar 45,4 procent av befolkningen i den åldersgruppen.

Så här långt har sammanlagt 15 778 smittade personer avlidit under pandemin.

Läs också: Vaccinsamordnaren vill se lagändringar för kliniska prövningar 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-01-31

Visst ska barnen vaccineras. Lång-COVID och MIS-C är hemska barnsjukdomar. Facebook gruppen, ”Barn drabbade av covid-19” har 1300 medlemmar. 

Som gammal TWAR och ME forskare har jag försökt hjälpa 20 barn, 5-17 år, median 12 år, 15 flickor. Sjukperioden är 8-22 månader. Flertalet har varit sjuka sedan våren 2020. Skolfrånvaron har varit mycket stor, flera årslånga, andra har gått några dagar i veckan. Många har helt förlorat sitt sociala nätvärk.

Dominerande besväret är orkeslöshet ofta kombinerat med koncentrationssårigheter och huvudvärk. Sexton barn har haft besvär från magtarmkanalen. Av dessa hade åtta utretts för mångåriga magbesvär. Utgör de en riskgrupp en som bör vaccineras?

En preliminär rapport finns skriven: ”Post-Covid syndrome may hold keys to understanding Chronic fatigue syndrome”. Kan Staphylococcus aureus orsaka lång-COVID hos barn och ungdomar och ge upphov till energiförlust och gastrointestinala besvär?

Den 15 januari har CDC i en MMWR informerat. ”Två doser Pfizer-BioNTech-vaccin är mycket effektivt för att förebygga MIS-C hos personer i åldern 12-18 år. Dessa fynd förstärker ytterligare rekommendationen om covid-19-vaccination för berättigade barn”.

Göran Falck docent i allmänmedicin

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev