Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

FHM: Ny metod gör att vaccin mot apkoppor räcker till fler

Publicerad: 25 augusti 2022, 12:05

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Foto: Chris Anderson/TT

Ett nytt sätt att ge apkoppevaccin gör att det räcker till fler, och Folkhälsomyndigheten, FHM, breddar nu sin rekommendation för vilka som bör ta vaccinet.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenApkopporVaccinEMAHudToppnyheter

Genom att ge vaccinet Jynneos i överhuden i stället för under huden räcker det till fler. I och med metoden, vars användning har godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, kommer fler än de 1 500 personer som FHM tidigare räknat med att kunna vaccineras mot apkoppor i Sverige. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

Läs också: Mörkertal kan driva på smittspridning av apkoppor 

FHM kompletterar även sin rekommendation för vaccinet till att gälla även personer med en påtagligt hög risk att utsättas för viruset. Tidigare gavs vaccinet främst till personer som ingick i en smittspårning och som har haft nära fysisk kontakt med någon som har apkoppor.

Tillgången till vaccin är dock fortfarande starkt begränsad, och för att bromsa utbrottet av apkoppor måste det till fler åtgärder än vaccinering.

”Inte minst krävs en medvetenhet om att den här sjukdomen finns och sprids, och att många sexuella kontakter ökar risken att bli smittad”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i pressmeddelandet.  

Läs mer: Färre fall av apkoppor globalt  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Helena Wedin

Webbredaktör

helena.wedin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev