Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

FHM öppnar för snabbare vaccin till vårdpersonal

Publicerad: 5 januari 2021, 13:49

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Vaccinering av vårdpersonal kan tidigareläggas, meddelar Folkhälsomyndigheten, FHM. Det kan exempelvis handla om personal på intensivvården.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinAnders Tegnell

– Vi förstår att man kan behöva göra regionala anpassningar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Enligt myndighetens rekommendationer bör de som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19 vaccineras först, vilket inneburit äldre människor på särskilda boenden eller boende hemma med hemtjänst samt den kommunala vård- och omsorgspersonalen.

– Vårt grundläggande mål är att minska antalet personer som blir allvarligt sjuka eller avlider. Det gör man bäst genom att skydda dem som bor på särskilda boenden. Det är fortfarande den största prioriteringen, säger Anders Tegnell.

De senaste dagarna har röster höjts för att prioritera personal inom intensivvården och akutsjukvård högre vid vaccineringen. Bland annat Region Skåne och Västra Götalandsregionen har flaggat för att de tänker vaccinera en del personal på sjukhus innan alla i den första prioriteringsgruppen fått sprutor. Ett viktigt argument har varit att det annars kan bli stora problem att vårda sjuka.

Så sent som i morse argumenterade två professorer i Dagens Medicin för snabbare vaccinering av sjukvårdspersonal.

Folkhälsomyndigheten tycks nu ha lyssnat på önskemålen. På grund av belastningen i den regionala hälso- och sjukvården kan det behövas en tidigareläggning av vaccinering för viss vårdpersonal lokalt, exempelvis personal på iva, uppger myndigheten.

– Det är hög vårdbelastning i flera delar av landet, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Om man delvis låter den första fasen med säbo och personalen där att överlappa med fas två där sjukvårdspersonal ingår så är inget som går emot den grundläggande prioritering som vi har rekommenderat.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev