Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

FHM:s scenarier pekar på ökad smittspridning i höst

Publicerad: 23 augusti 2021, 11:15

Folkhälsomyndigheten har tagit fram tre scenarier för hur smittspridningen kommer att öka när fler människor kommer att träffa varandra under hösten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndighetens nya scenarier inför hösten visar på en ökad spridning av covid-19. Bedömningen är att nuvarande restriktioner och rekommendationer bör finnas kvar.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenCovid-19

De tre scenarier som under måndagen presenterades av Folkhälsomyndigheten sträcker sig från den 20 augusti till den 20 november 2021. 

Samtliga pekar på en ökad smittspridning som med största sannolikhet kommer att innebära en ökad belastning på vården, men inte alls på samma nivå som tidigare under pandemin. Detta eftersom att en stor del av befolkningen nu är vaccinerad.

De olika potentiella skeendena utgår ifrån befolkningens kontakter under hösten, som myndigheten i alla tre versioner räknar med kommer att öka. 

Det finns fortfarande en osäkerhet kring utvecklingen, dels beroende på hur mycket mer smittsam deltavarianten är dels på hur effektivt vaccinen är på virusvarianten. 

En annan osäkerhet kommer från modellens struktur där det antas att alla träffar alla. Detta underskattar, enligt Folkhälsomyndigheten, risken för klusterutbrott, främst i grupper där flera är ovaccinerade. 

Scenarierna föranleder dock inga ytterligare åtgärder. Det som är viktigt nu, enligt myndigheten, är att vaccinationstäckningen i samhället ökar och att det finns en fortsatt uppmärksamhet på lokala utbrott när kontakterna mellan människor ökar under hösten.

 

Scenarierna är ingen prognos utan är framtagen för att illustrera möjliga förlopp

Scenario 0

Deltavarianten antas vara 60 procent mer smittsam än alfavarianten. Kontakterna i befolkningen ökar till en nivå som ligger mellan försommarens nivåer och nivåerna före pandemin.

Sjukhusinläggningarna förväntas vara som flest med nästan 30 om dagen i mitten på september, för att därefter minska. Väldigt få iva-inläggningar ingår i scenario 0. 

 

Scenario 1

Deltavarianten antas vara 70 procent mer smittsam än alfavarianten. Kontakterna i befolkningen ökar mer än i scenario 0.

Sjukhusinläggningarna förväntas öka fram till i början på oktober då de beräknas vara strax över 40 om dagen, för att därefter minska. Även i scenario 1 är iva-inläggningarna färre än tio om dagen. 

 

Scenario 2:

Deltavarianten antas vara 70 procent mer smittsam än alfavarianten. Kontakterna i befolkningen ökar till samma nivåer som innan pandemin.

Sjukhusinläggningarna förväntas stiga och nå en topp på runt 65 om dagen i början på oktober, för att därefter gå ner. Även iva-inläggningarna beräknas stiga och ligga på över tio per dag i början på oktober för att därefter minska. 

 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev