Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fjärde svenska fallet av svininfluensa bekräftat

Publicerad: 29 maj 2009, 09:41

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Det fjärde svenska fallet av svininfluensa har nu bekräftats. En kvinna som varit på resa i USA har smittats av viruset.


Kvinnan är född 1982 och blev sjuk strax före sin hemresa från USA, den 25 maj. Enligt Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutets laboratorium, mår kvinnan förhållandevis bra.

– Hon har fortfarande influensasymtom och har fått antivirala läkemedel, säger hon till TT.

Smittskyddsinstitutet uppmanar personer som rest i USA eller Mexiko att söka vård om de drabbas av influensaliknande symtom. Hittills har de analyserat 636 prov.

Fram till den 27 maj hade över 13 300 fall av svininfluensan, A(H1N1), bekräftats världen över, fördelat på 48 länder. Flest fall, drygt 4 500, har konstaterats i Mexiko. Viruset har skördat 95 dödsoffer, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

I England har privatskolan Eton tvingats stänga sedan en 13-årig pojke insjuknat i A(H1N1). Skolan, som ligger strax utanför London, är ansedd som en elitskola och har utbildat både blivande regenter och premiärministrar. Just nu har eleverna skollov, men skolan ska vara stängd även kommande vecka, rapporterar TT.

Drygt 200 fall av svininfluensan har konstaterats i England, däribland över 60 på en skola i Birmingham.

Läs mer:

Följ utbredningen via New England Journal of Medicine (engelsk text)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev