Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fler än 10 000 avlidna med covid-19 i Sverige

Publicerad: 14 januari 2021, 14:50

Karin Tegmark Wisell är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Bilden är från en tidigare pressträff.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Dödstalen fortsätter öka. Samtidigt minskar antalet covid-patienter i vården. De regionala skillnaderna är dock stora.


Ämnen i artikeln:

Covid-19SocialstyrelsenFolkhälsomyndigheten

Totalt har 10 185 personer med covid-19 nu avlidit i Sverige.

– Vi förväntar oss tyvärr att ökningen kommer fortsätta då vi har en omfattande smittspridning i landet, säger avdelningschefen Karin Tegmark Wisell.

Ytterligare 351 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 518 783 personer i Sverige bekräftats smittade.

Färre testar positivt

Liksom i våras så sker det stora antalet dödsfall i gruppen 80 år och äldre, enligt statistik som sträcker sig till och med vecka 51 förra året.

Provtagningstakten i landet är fortsatt hög. Drygt 207 400 individer provtogs under årets första vecka och 19 procent var positiva.

– När vi tittar på antalet procent positiva så har det gått ner något, säger Tegmark Wisell.

Flera av regionerna i södra Sverige ligger högre än rikssnittet när det gäller antalet konstaterat smittade. Även Västra Götaland har många konstaterade fall. Stockholm däremot ligger något lägre än rikssnittet, men har fortsatt många fall, säger Tegmark Wisell.

Minskat tryck på vården

Samtidigt minskar antalet covid-patienter i vården. De regionala skillnaderna är dock stora – vissa har ett stabilt läge medan andra ser en ökning.

Även trycket på intensivvården i landet minskar något.

– Men beläggningen är fortsatt generellt mycket hög och på vissa avdelningar i landet kritisk, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Tre regioner rapporterar en allvarlig påverkan på verksamheter, vilket är en färre än förra veckan. Under torsdagen aktiverade Karolinska universitetssjukhuset sitt krislägesavtal för intensivvårdspersonalen. 

Sammantaget är det pressat både i regionala och kommunala sjukvårdsverksamheter, med några få undantag där man ser en förbättring i närtid, säger Lindén.

Många dödsfall globalt

Inte heller globalt ser pandemin ut att mattas av, och man ser en brant ökning av antalet dödsfall.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev