lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fler dör av hepatit än av aids

Publicerad: 7 juli 2016, 05:53

Virushepatit har blivit en ledande orsak till dödsfall i världen. Sjukdomen dödar fler människor varje år än aids, tuberkulos och malaria, visar en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

HepatitHivTuberkulosMalariaVirus

Dödsfall orsakade av infektioner, leversjukdomar eller cancer som beror på virushepatit ökade med 63 procent från 890 000 år 1990, till 1,45 miljoner 2013, visar statistik från 183 länder.

Som jämförelse avled 1,3 miljoner människor av aids 2013, 1,4 miljoner av tuberkulos och 855 000 av malaria, enligt rapporten som publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

– Medan dödsfallen av många sjukdomar – som tuberkulos och malaria – har sjunkit sedan 1990, har dödsfallen orsakade av viral hepatit ökat, säger Graham Cooke från Imperial College London, som har arbetat med studien.

Hepatit är en inflammation i levern, oftast orsakad av ett virus men ibland av drog- eller alkoholmissbruk eller andra sjukdomar.

Ungefär 95 procent är omedvetna om att de har en infektion, men behandling av hepatit B och C kan förebygga kronisk leversjukdom.

96 procent av de dödsfall som är med i studien är av typen B eller C. De flesta av dödsfallen inträffade i östra och södra Asien.

– Vi kan behandla den här sjukdomen – vi har vaccin mot hepatit A och B och vi har nya behandlingar mot C, säger Cooke och läger till att priset för nya mediciner kan vara för höga för både rika och fattiga länder.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev