Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fler influensapatienter från utlandet får svensk vård

Publicerad: 14 augusti 2009, 13:50

Karolinska universitetssjukhuset står berett att ta emot ytterligare patienter som blivit svårt sjuka av influensan A(H1N1).


Just nu diskuterar sjukhuset med kollegor på Irland om att ta emot en man med kraftigt nedsatt lungfunktion, till följd av influensan.

– Vi har haft kontakt med dem i några dagar men patienten är ännu inte så dålig att han behöver ECMO-behandling, säger Palle Palmér, sektionschef på ECMO-centrum vid Karolinska universitetssjukhuset.

ECMO står för Extracorporeal membran oxygenering – det vill säga syresättning utanför kroppen genom ett membran.

Enheten har i dagsläget uppemot fyra platser för ECMO-behandling av svårt lungsjuka. I går skickades en skotsk kvinna hem efter att ha vårdats på enheten sedan slutet av juli. Även en ung man från Norrköping som insjuknat i influensa A(H1N1), har vårdats på enheten.

Ytterligare ECMO-enheter kan tas fram på Karolinska universitetssjukhuset om behovet skulle öka vid en eventuell pandemi. Palle Palmér menar att enheten kan ordna uppemot tio till tolv platser, något som borde räcka gott och väl.

Dessutom ingår Sverige i ett brett samarbete med flera andra europeiska länder om just denna behandling. Tre svenskar har den senaste tiden vårdats utomlands. Det förekommer också att personal från ECMO-enheten på Karolinska assisterar behandlingar i andra länder.

Norge har beslutat att köpa in ytterligare fyra ECMO-enheter, utöver de två som redan finns, för att kunna möta vårdbehovet av svårt lungsjuka, till följd av influensan. Några sådana investeringar behöver inte Sverige göra, enligt Palle Palmér.

– Jag är inte särskilt orolig inför hösten och en eventuell pandemi. Problemet kan bli att få personal som kan sköta utrustningen. Men det kommer att gå. Här tar vi en dag i taget. Medan tjänstemän och politiker planerar inför en pandemi kan man säga att vi på ECMO-enheten redan är igång och krigar.

Relaterat material

Skotska som vårdats i Sverige för influensa får åka hem

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev