Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fler klamydiafall tas in av polis

Publicerad: 28 november 2007, 10:23

Landets smittskyddsläkare tar allt oftare till tvångsåtgärder för att testa misstänkta smittbärare av sexuellt överförbara sjukdomar. Oftast handlar det om yngre män som är smittade med klamydia. Men landstingen använder lagen mycket olika.


Landets smittskyddsläkare utnyttjar allt oftare de möjligheter till tvångsundersökning som finns i smittskyddslagen.

Efter ett beslut i länsrätten hämtar polisen den misstänkte och för honom eller henne till närmaste infektionsklinik där personen tvingas till provtagning.

– Oftast handlar det om relativt unga personer med sociala problem eller personer som helt enkelt inte bryr sig. En normal människa går ju och undersöker sig frivilligt, säger Anders Alexandersson, jurist vid enheten för smittskydd vid Social­styrelsen.

Den sammanställning som han och hans kollegor gjort visar att smittskyddsläkarna ansökte om tvångs­under­sökning i 27 fall mellan juni 2006 och april 2007. Det är dubbelt så många per månad som 2004–2006, när Socialstyrelsen inventerade läget förra gången.

Under hela perioden juli 2004 till april 2007 ansökte landets smittskyddsläkare om tvångsundersökning i 54 fall. Av dessa verkställdes 39 stycken. I de andra fallen valde de misstänkta smittbärarna till slut att undersöka sig frivilligt.

Väntas slå alla rekord
I de allra flesta fall handlar det om män i 20-årsåldern med misstänkt klamydia, en sjukdom som ökat kraftigt de senaste åren.

I år väntas smittspridningen slå alla rekord. Redan förra månaden passerade antalet upptäckta kla­mydia­fall 40 000.

Men Anders Alexandersson tror inte att ökningen av antalet tvångsundersökningar i första hand beror på ökad smittspridning.

År 2004 ändrades nämligen smittskyddslagen så att smitt­skydds­läkarna blev tvungna att ansöka om tvångsundersökning hos länsrätten. Dessförinnan kunde de själva besluta om en sådan åtgärd.

– Ökningen kan därför lika gärna bero på att läkarna nu känner sig mer bekväma med den nya lagen, med den administrativa process det innebär att ansöka om tvångsundersökning till länsrätten, säger Anders Alexandersson.

Stora regionala skillnader
Socialstyrelsens kartläggning visar också att det finns stora regionala skillnader i hur ofta smitt­skydds­läkarna tar till tvångsåtgärder.

I topp hamnar Landstinget i Östergötland med 22 ansökningar. Stockholm och Blekinge hamnar också högt med elva respektive åtta ansökningar.

– Till skillnad från många andra pastorat är vi konsekventa. Vi tycker att vi följer lagen bäst, säger Bengt Normann, smittskyddsläkare i Östergötland.

– Sen kan man alltid diskutera hur tuff man ska vara mot en sjukdom som klamydia, om den har den digniteten att man ska sätta polisen på folk. Den går ju knappast att jämföra med pest eller kolera.

Kristin Persson är en av flera kuratorer i Östergötland som arbetar med smittspårning på heltid. Och hon är positiv till landstingets hårdare inställning.

– Jag förstår inte vad man ska ha en lagstiftning till om man inte följer den. Dessutom har det förhoppningsvis en viss avskräckande effekt om det sprider sig att man faktiskt kan bli hämtad av polis om man inte undersöker sig, säger hon.

Samtidigt finns det landsting som ytterst sällan begär hjälp av polis för att förhindra smittspridning.

”Omvändelse under galgen”
Ett exempel är Region Skåne som endast ansökte om tvångsundersökning en gång mellan 2004 och 2007.

– Vi praktiserar så kallad omvändelse under galgen. Vi ringer dem och förklarar att de får välja mellan att testa sig frivilligt eller att bli hämtad av polis. Och oftast fungerar det. Mitt intryck är att samtal är mer effektivt än brev, framför allt när det kommer från en barsk gammal smittskyddsläkare som jag, säger Hans Bertil Hansson, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Klar risk för andra

För att tvångsundersöka en misstänkt smittbärare måste fyra kriterier vara uppfyllda:
» Att man med fog kan misstänka att personen bär på en allmänfarlig sjukdom.
» Att personen motsätter sig under­sökning.
» Att det finns påtaglig risk för att andra människor kan smittas.
» Att undersökningen inte orsakar annat än obetydligt men.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News