Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fler lättnader i regionerna: besöksförbud bort

Publicerad: 12 juli 2021, 11:56

”I dagsläget är det en på hundra som testar sig som har covid-19 och vi ser inga tecken på en fjärde våg”, säger Dalarnas regiondirektör Karin Stikå Mjöberg.

Foto: Region Dalarna

UPPDATERAD. Region Dalarna lämnar stabsläget för att återgå till normal drift på måndagen. Region Västerbotten och Region Gävleborg slopar besöksförbudet. Samtidigt vill Folkhälsomyndigheten att alla som reser utanför Norden gör ett PCR-test vid hemkomst.


Ämnen i artikeln:

Region DalarnaCovid-19Region VästerbottenFolkhälsomyndighetenRegion GävleborgÄldreomsorg

Beslutet i Dalarna grundas, enligt ett pressmeddelande, på en minskad belastning på sjukvården kopplad till covid-19.

Läs mer: Regionstyrelsens ordförande i Dalarna: ”Vi är tillbaka på ruta ett” 

– Vi har beslutat att lämna stabsläge. I dagsläget är det en på hundra som testar sig som har covid-19 och vi ser inga tecken på en fjärde våg, säger Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör och tillförordnad förvaltningschef hälso- och sjukvården i Region Dalarna, i pressmeddelandet.

Stabsläge är den lägsta beredskapsnivån inom sjukvården.

På måndagen tog Region Västerbotten bort sitt generella besöksförbud som gällt på länets sjukhus och vårdenheter sedan våren 2020. I stället är det nu upp till varje enskild verksamhet att besluta om besöksförbud eller särskilda restriktioner om behov finns.

Även Region Gävleborg tar bort besöksförbud. Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör, skriver på regionens hemsida:

”Smittspridningen i regionen har under våren kontinuerligt minskat och flera lättnader har därför kunnat göras i samhället och inom vården. Med nuvarande nivåer är det därför rimligt att även möjliggöra för besök i vården i större utsträckning än tidigare. Justitieombudsmannen, JO, har dessutom nyligen i ett liknande beslut i Västmanland konstaterat att lagstödet för generella besöksförbud är tveksamt.”

Samtidigt skärpte Folkhälsomyndigheten rekommendationen för covidtestning efter utlandsresa. Nu ska alla som rest utanför Norden göra PCR-test vid hemkomst till Sverige, oavsett om man har symtom eller inte. Detta gäller till och med den 31 augusti.

– Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om flera fall av covid-19 där personer har smittats i samband med uteliv utomlands på nattklubbar, pubar och ställen där nya kontakter etablera, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en presskommentar. 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? 

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dagens Medicin

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev