Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fler personer isoleras i Spanien

Publicerad: 10 oktober 2014, 12:16

På torsdagen isolerades ytterligare sju människor som varit i kontakt med den ebolasmittade spanskan.


Nyhetsbyrån Reuters rapporter att de sju människorna frivilligt sökte upp den spanska sjukvården då de alla varit i kontakt med kvinnan den senaste tiden. Det innebär att totalt 14 personer är isolerade i Spanien men i nuläget är det bara hon som testat positivt för viruset.

Den 44-åriga spanskans tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt. Hon har tidigare berättat att hon tog sig själv i ansiktet när hon höll på att ta av sig sin skyddsdräkt och har även kritiserats för att hon tog flera dagar på sig att berätta det.

– Hade hon sagt det tidigare, hade det besparat oss en hel del arbete, sade Madrids högsta sjukvårdsansvariga tjänsteman Javier Rodriguez i en radiointervju, uppger Reuters.

De spanska fackförbunden har i sin tur anklagat regeringen för att lägga skulden för det bristande sjukvårdssystemet på den nu ebolasjuka spanskan.

Reuters rapporterar också om att en brittisk man som nyligen avled på ett sjukhus i Makedonien undersöktes för sjukdomen samt att ett sjukhus i Prag har testat en 56-årig tjeckisk man för ebola.

Fotnot: Tvärtemot vad Dagens Medicin tidigare har rapporterat är den 44-åriga spanskan inte sjuksköterska utan har enligt spanska medier ett yrke som närmast går att översätta som sjukvårdsassistent.

Relaterat material

Regeringen utökar insatser mot ebolaepidemin

Ebolasmittad norska får inte Zmapp

Sjuksköterska smittad i Spanien

Norska smittad med ebola

Ebolafall i USA har bekräftats

WHO:s prognos: Tusentals nya fall av ebola varje vecka

”Vi är på väg att förlora kampen”

20 000 kan smittas i ebolautbrottet

Test med ebolavaccin startar

”Säkerheten en helt annan och arbetet svårare”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev