söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fler svenska fall av okänd barnhepatit

Publicerad: 10 maj 2022, 14:05

Nu uppger Folkhälsomyndigheten, FHM, i ett pressmeddelande att de nåtts av rapporter om sammanlagt nio misstänkta fall, alltså ytterligare två fall. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om sammanlagt nio fall av misstänkt akut hepatit bland barn av okänd orsak. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenHepatit

MK


Myndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av akut hepatit, främst hos barn, där orsaken till sjukdomen inte är klar.

Dagens Medicin har tidigare kunnat berätta att sju fall av den okända leverinflammationen bland barn, anmälts av Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm till svenska myndigheter. De flesta rör barn under fyra år.

Nu uppger Folkhälsomyndigheten, FHM, i ett pressmeddelande att de nåtts av rapporter om sammanlagt nio misstänkta fall, alltså ytterligare två fall.

De nu aktuella fallen har anmälts vidare till den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. I samtliga har barnen insjuknat under perioden november 2021 till april 2022. Fallen uppges vara spridda över landet. 

FHM beskriver att de haft symtom som gulaktig hud och ögonvitor, och i bland också kräkningar, diarré, blek avföring och illamående.

 – Att ett barn drabbas av akut hepatit med okänd orsak är mycket ovanligt men förekommer. Folkhälsomyndigheten undersöker om fallen som vi ser nu representerar en ökning av akut hepatit med okänd orsak eller inte, säger statsepidemiolog Anders Lindblom i pressmeddelandet.

Folkhälsomyndigheten uppger att läkarna vid fall av akut hepatit först utreder om något känt virus kan ligga bakom. Hepatit kan också uppkomma vid andra typer av infektioner men också ha gifter och autoimmuna reaktioner som orsaker.

Den 5 maj rapporterades 95 fall av akut, oklar hepatit bland barn i 15 EU- och EES-länder, de nio svenska fallen var då ännu inte inräknande.

Även länder utanför EU utreder misstänkta fall. I exempelvis USA har smittskyddsmyndigheten CDC fått in uppgifter om över 109 fall. Omkring 14 procent av dessa har behövt levertransplantationer och fem barn har avlidit som följd av sjukdomen, enligt CNN.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-05-11

Adenovirus 41 (Enteriskt Adenovirus) som ger diarre av lång duration - ca 9 dagar -men sällan respiratoriska symtom har påvisats hos åtskilliga av dessa barn.

Göran Wadell

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev