Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fler toalettbesökare tvättade händerna med rätt budskap

Publicerad: 16 oktober 2009, 13:19

Fler toalettbesökare tvättade händerna med rätt budskap

Foto: Foto: Photos.com

Få toalettbesökarna att skämmas inför varandra. Då tvättar fler händerna och bidrar till att bromsa spridningen av sjukdomar, enligt en ny studie.


Forskare från London School of Hygiene and Medicine har använt sensorer och samlat in data om närmare 200 000 besök på offentliga toaletter i Storbritannien. Mätningen visade att 64 procent av kvinnorna och 32 procent av männen tvättade händerna med tvål.

Handtvätt anses vara ett mycket kostnadseffektivt sätt att förhindra smittspridning. Därför testade forskarna olika budskap för att få fler att tvätta händerna. Meddelandena visades på elektroniska skärmar ovanför ingången.

Mätningarna visade att olika budskap fungerade olika bra på kvinnor och män. Det enda som fungerade bra på båda könen var frågan ”Tvättar personen bredvid dig sig med tvål?”. Skälet till det tros vara att toalettbesökare är oroliga över hur de framstår inför andra.

– Vad andra tänker, vad som anses vara ett acceptabelt beteende, är förmodligen en nyckelfaktor när det gäller att förändra beteenden, säger forskningsledaren Gaby Judah till BBC.

Resultaten från studien har publicerats i tidskriften American Journal of Public Health.

Läs abstract:

American Journal of Public Health 2009; 99: 405-411

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev