Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fler valde att vaccinera sig – trots vaccinbristen

Publicerad: 18 juni 2019, 10:05

Vaccinationstäckningen för influensa ökade i vintras i alla åldersgrupper, visar en ny studie från Folkhälsomyndigheten. Nu publicerar myndigheten säsongssamanfattningar av spridningen av influensa, vinterkräksjuka och RS-virus från hösten 2018 till våren 2019.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenInfluensaVaccin

I gruppen 65 år och äldre ökade vaccinationstäckningen till 52,2 procent, vilket var det högsta jämfört med de senaste sju säsongerna. Dessutom noterades en ökning i antal vaccinerade inom andra åldersgrupper.

– Ökningen beror delvis på att det var många som blev sjuka i influensa förra vintern. Fler blev påminda om att influensa kan bli svår, särskilt för äldre och personer i riskgrupper. Dessutom har många landsting satsat på att nå fler med information och erbjudande om vaccination, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

I slutet av november rapporterade Dagens Medicin om den ökade efterfrågan och, som följd, bristen på influensavaccin som rådde inte bara i Sverige, utan i hela Europa.

– Varje år gör regionerna en prognos för hur mycket vaccin de tror kommer att gå åt och gör avtal med tillverkarna. Det har, vad jag kan förstå, i år varit en kraftigt ökad efterfrågan som jag inte tror att någon kunde förutse, säger vaccinationssamordnare på Läkemedelsverket Charlotta Bergquist.

Det var många som vaccinerade sig under de första veckorna i november, vilket gav en skjuts till vaccinationstäckningen.

– Naturligtvis bidrog den stora efterfrågan till att det blev brist på vaccin i i stort sett i hela landet, men viktigt att veta är att bristen varierade över landet. Doserna tog slut på vissa vaccinationsmottagningar och vårdcentraler, men ofta fanns doser kvar på annat håll. Det är svårt att flytta på vaccindoser när de väl levererats till en mottagning, så personer som ville vaccinera sig var tvungna att söka sig dit där vaccinet fanns, säger AnnaSara Carnahan.

Det blev även en intensiv säsong för RS-virus, som främst drabbade barn under fem år. När det gällde vinterkräksjuka, startade den sent och nådde sin kulmen i mars 2019. Säsongen blev mild, liksom de senaste fem åren.

– En anledning till att de senaste säsongerna varit milda är att det är samma virusvariant som har cirkulerat, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Relaterat material

Brist på influensavaccin

TATIANA KIREEVA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev