Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Flera barn sjuka i ehec-utbrott

Publicerad: 31 oktober 2016, 06:43

Det pågår ett utbrott av tarmbakterien ehec i Sverige och flera av de som drabbats är barn.


Sedan september har 16 fall av smittade personer kunnat kopplas samman, skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt. Människorna har blivit smittade i olika delar av Sverige, men de flesta finns i Stockholmsområdet. Åtminstone sex av fallen är barn i åldrarna 0—12 år.

Tre av de smittade har drabbats av den allvarligare komplikationen hus, hemolytiskt uremiskt syndrom.

Flera myndigheter arbetar tillsammans för att spåra misstänkta livsmedel och försöka hitta samband och orsaker till utbrottet.

Bakterien ehec är vanligast hos nötkreatur och kan smitta människor via kontakt med djur eller deras gödsel, men också via exempelvis förorenade livsmedel. Den kan även spridas från smittade människor.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är det viktigt att ha bra mathygien då det är vanligast att få i sig bakterien via maten och då framför allt via kött.

– Det är en bakterie som finns hos djur, framför allt kor men även andra djur. Den kommer in i våra kök via kött, oftast.

Bästa rådet är att se till att inte använda samma knivar och skärbrädor till köttet som sedan används till grönsaker.

– Köttet som man lagar hettas upp och då försvinner bakterierna men om man fått in dem i grönsakerna som inte hettats upp blir man sjuk, säger han.

Varje år drabbas mellan 400 och 500 svenskar av bakterien som börjar med magsmärtor och diaréer. Den kan också orsaka njursvikt och i värsta fall döden.

Relaterat material

Diarrésjukdomen ehec ökar

MARTIN HANBERG/TT, TINA REMIUS STRÖMBERG/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev