Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten anser att WHO misstolkar data

Publicerad: 26 juni 2020, 07:39

Anders Tegnell vid en tidigare presskonferens och WHO:s huvudkontor i Geneve.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån, Getty images (montage)

Världshälsoorganisationen WHO har utfärdat en särskild varning för elva europeiska länder på grund av smittspridningen av det nya coronaviruset. Ett av länderna är Sverige.
– Det är tyvärr en total feltolkning av data, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisenFolkhälsomyndighetenInfluensa

På grund av att spridingen av det nya coronaviruset åter ökar markant riskerar hälso- och sjukvården i ett antal länder att pressas till gränsen för vad den klarar av under hösten, då även säsongsinfluensa väntas kräva vårdens resurser, anser WHO.

De elva länderna som pekas ut förutom Sverige är Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina och Kosovo.

– I veckor har jag talat om risken för ökad spridning när länder justerar sina virusåtgärder. I flera länder i Europa har denna risk nu blivit verklighet – i 30 länder har antalet nya kumulativa fall ökat under de senaste två veckorna, säger WHO:s Europa-ansvarige Hans Henri Kluge.

Men enligt Anders Tegnell tolkas siffrorna på helt fel sätt.

– Vi har ett stigande antal fall i Sverige, men det beror på att vi har börjat testa enormt mycket mer än tidigare och vi testar helt andra grupper än tidigare, säger han till SVT:s Morgonstudion.

– Trycket på sjukvården har minskat under senare tid och det är en tendens som är väldigt klar och som fortsätter. Det är väldigt olyckligt att man då sammanblandar Sverige med länder som tidigare inte haft några problem alls och som nu uppenbarligen är i början på sin epidemi.

På frågan om det är allvarligt att Sverige pekas ut av WHO på ett här sättet säger Anders Tegnell:

– Det absolut allvarligt. Och nu just nu i den här situationen där det pågår väldigt mycket diskussioner om vilka länder man kan resa till och inte resa till är den här typen av uttalande väldigt olyckligt.

Hade WHO stämt av med Sverige hade bilden varit mer nyanserad, tror Anders Tegnell.

– Det här behöver man ha en dialog om och det är viktigt att man inte tar snabba beslut och göra snabba uttalanden på enstaka siffror, säger han och betonar vikten av en sammanvägd bedömning.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev