Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten: Antikroppstest på gång

Publicerad: 30 april 2020, 15:03

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En storskalig testning där de som misstänks ha haft coronaviruset provtas med ett antikroppstest. Det är ambitionen enligt Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenLena Hallengren

– Inom de närmaste månaderna eller veckorna så börjar vi titta på det, säger han till TT.

Den nationella teststrategin för coronaviruset var i fokus på presskonferensen med socialminister Lena Hallengren och Johan Carlson på torsdagen.

Lena Hallengren inledde med att berätta om den storskaliga testningen man vill få till i Sverige:

– Man ska kunna testa för aktuell infektion. Men det handlar också om kommande testning för en genomgången infektion, säger hon.

I en intervju med TT utvecklar Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten:

– Det nya är att vi nu resonerar kring hur vi ska skala upp antikroppstestningen, det vill säga att titta på om personen har gått igenom sjukdomen, säger Johan Carlson och berättar vidare:

– Då gäller det inte i första hand patienter, utan personal anställda på företag och samhällsviktiga verksamheter. Det kommer vi att göra i en större skala när vi är säkra på att de test vi använder fungerar optimalt för ändamålet.

Johan Carlson menar att många test i dag inte är tillräckligt känsliga. Men säkra test ligger inte så långt bort i tiden, enligt Carlson.

– Det finns ett antal utvecklade här, eller något enstaka i alla fall i vårt land, och en del som börjar rapporteras från andra länder i Europa. Så vi räknar nog med att inom de närmaste månaderna eller veckorna till så börjar vi titta på det.

Prioriteringen vid test för pågående infektion är i första hand patienter som behöver sjukvård, boende i särskilda boenden och personer i riskgrupper. I andra hand gäller det personal i vård och omsorg, i tredje hand personal i samhällsviktig verksamhet och i fjärde hand andra som förvärvsarbetar.

Samma prioritering, i stort sett, kommer att gälla för antikroppstester. Lena Hallengren berättade under presskonferensen vilka villkor som måste vara uppfyllda för att man ska dra i gång med antikroppstester.

– Testerna måste vara säkra. De måste hålla en hög kvalitet. Vi börjar få tester av hög kvalitet, säger socialministern.

Men det finns två andra villkor som ännu inte är uppfyllda. Det gäller kunskap om immunitetens omfattning och immunitetens varaktighet, enligt Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vill påminna svenska folket om att coronakrisen inte är över.

– Vi är i slutet av början, möjligtvis, vi har en lång väg att gå när det gäller covid-19-infektionen. Vi ser förhoppningsvis en lite ljusare bild i Stockholm framöver, vi får inte en brant stigande kurva, säger han.

Relaterat material

Covid-19 – vecka för vecka

BEATRICE NORDENSSON/TT, KLARA STEFANSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev