Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten: Astra Zenecas covidvaccin kan bli aktuellt för äldre

Publicerad: 3 mars 2021, 07:12

Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten öppnar för att ompröva rekommendationen för Astra Zenecas vaccin. Det skulle kunna öka vaccinationstakten för personer över 65 år.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinFolkhälsomyndighetenSKRAstra ZenecaPfizer

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 rekommenderas i dagsläget inte för personer över 65 år. Men flera studier visar att vaccinet är lika effektivt för personer i den åldersgruppen som Pfizer/Biontechs vaccin är.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan det därför finnas skäl för Folkhälsomyndigheten att ompröva rekommendationen för Astra Zenecas vaccin.

– Vi håller på och tittar på det och diskuterar hur man kan göra en sådan omsvängning i Sverige på ett klokt och bra sätt, säger han.

Välkomnar omprövning

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, välkomnar en omprövning.

Men en eventuell ändring av rekommendationen för Astra Zenecas vaccin, vars leverans har dragits med förseningar, skulle inte innebära fler doser, understryker hon. Däremot skulle det öka vaccinationstakten i de högst prioriterade grupperna.

– Det är fortfarande en leveransfråga. Men om man kommer med en rekommendation där man säger att man kan nyttiggöra Astra Zenecas vaccin till dem som är 65 år och äldre, då innebär det att man snabbare kan vaccinera fler i den gruppen och att man inte behöver vänta in Pfizers och Modernas vaccin.

Rimlig väg att gå

Även Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinationssamordnare i Region Skåne, är positiv till en omprövning och ser det som rimligt att ändra rekommendationen.

– Det kommer fler och fler studier som pekar i den riktningen, även om man fortfarande inväntar en större effektstudie från USA där man undersöker just vaccineffekten även hos äldre, säger han.

Om Folkhälsomyndigheten väljer att rekommendera Astra Zenecas vaccin för personer som är 65 år och äldre kommer Region Skåne att se över sin vaccinationsplanering den närmaste tiden.

– De riktigt stora volymerna kommer först framåt april, maj och juni. Men naturligtvis skulle det öppna upp om vi kunde använda vaccinet till de äldre också, både nu och då när det kommer mer vaccin, säger Per Hagstam och fortsätter:

– Dessutom är det ett enklare vaccin att hantera i till exempel primärvården jämfört med mRNA-vaccinen (Pfizer/Biontech och Moderna) som vi använder nu, i och med att det här vaccinet kan förvaras i kylskåp.

Oskar Carlsson/TT

Läs också

Folkhälsomyndigheten ser över vaccinstrategi 

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev