Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten: ”Behov av rekommendationer för ovaccinerade”

Publicerad: 9 september 2021, 13:47

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det kommer att finnas behov av rekommendationer för de som är ovaccinerade.

Foto: Simon Samuelsson/TT

Fler i de yngre åldersgrupperna behöver vaccineras, säger Anders Tegnell. Samtidigt står det klart att det finns ett fortsatt behov av rekommendationer för ovaccinerade.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenMSBCovidvaccinCovid-19SKREmma Spak

T


– Vi är på väg mot ett stort skifte i vårt arbete, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff, med hänvisning till de restriktioner som hävs den 29 september.

– Men det finns en väldigt stark korrelation mellan det och vaccinationsarbetet. Redan nu står det klart att det kommer att finnas behov av rekommendationer för dem som är ovaccinerade, fortsätter han.

Läs också: Så tycker din regionledning om vaccinationskrav för vårdpersonal 

Anders Tegnell säger vidare att vaccinationsarbetet inte är avklarat och att det finns en hel del kvar att göra, särskilt i de yngre åldersgrupperna.

– Det är uppenbart att man behöver jobba mer i åldersgrupperna 30–39, där det är nästan 30 procent som inte är vaccinerade alls.

Inkomst, utbildning och födelseregion spelar också in för vaccinationsviljan och det är viktigt att jämna ut vaccinationstäckningen bland befolkningen.

– Det tyngsta vapnet vi har är vaccination. Det minskar risken för att smittas och sjukdom och blir ännu viktigare nu när vi går in i en period utan restriktioner, säger Anders Tegnell.

Han upprepar att det kan bli tal om andra regler för ovaccinerade och tillägger att det finns beredskap på plats att återinföra restriktioner om vi skulle hamna i ett sådant läge.

Inom vården har många reagerat kraftigt på beslutet att restriktionerna hävs, men Anders Tegnell anser att det finns ett stöd även inom vården.

Det går ännu inte att säga något om de restriktioner man antytt ska fortsätta gälla för ovaccinerade.

– Vi får återkomma, men det blir nog mycket den inriktningen att det blir liknande råd som de som gäller i dag, säger Anders Tegnell.

Smittspridningen är fortfarande på så hög nivå att det påverkar vården, säger Emma Spak, sektionschef för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

– Vaccineringen är den enskilt viktigaste åtgärden för att minska smittspridningen och underlätta för vården att ge patienter som behöver planerad vård.

Nu genomförs riktade insatser för att få folk att vaccinera sig. Åtgärderna ser olika ut på olika ställen.

– Regionerna anpassar sig allt eftersom. Vi har exempel på vårdcentraler som ringer runt och då kan man prata om eventuell oro, säger Emma Spak.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev