måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten bör få mandat i vaccinfrågan

Publicerad: 17 september 2015, 13:14

Foto: Thinkstock

Det är dags för en nationell samordning för beställning och lagerhållning av vacciner. Och det ansvaret kan bara Folkhälsomyndigheten ta, menar Peter Iveroth, Smittskyddsläkarföreningens nya ordförande.

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarLäkemedel

Redan i somras varnade flera barnhälsovårdsläkare för att den rådande bristen på vaccin hotar den svenska barnhälsan. I ett brev till Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Sveriges kommuner och landsting efterlyste Margareta Blennow, Helena Martin och Sahar Nejat en nationell handlingsplan och ett vaccinlager liknande det som finns i Norge och Finland.

Nu ger sig även smittskyddsläkarna in i debatten. Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköping och nytillträdd ordförande för Smittskyddsläkarföreningen, vill att regeringen ska ge Folkhälsomyndigheten mandat för vaccinfrågan. En fråga han tog upp på Dagens Medicin Agendas Vaccindag på onsdagen.

– Som det ser ut i dag är det upp till varje landsting och region att beställa vaccin och utföra vaccinationerna. SKL har det övergripande ansvaret, men har inte lyckats samordna de olika aktörerna. Eftersom Folkhälsomyndigheten både har kompetens och överblick över smittsamma sjukdomar och vacciner är de mest lämpade att ta fullt ansvar. De kan förutse behov, hålla lager och upprätta riktlinjer, säger han till Dagens Medicin.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är inte lika övertygad. När Dagens Medicin får tag på honom har han just avslutat ett möte med SKL och Läkemedelsverket i frågan.

– Det var ett mycket bra möte där det kom fram många förslag på hur vi ska arbeta vidare, både utifrån den situation som råder nu och på hur vi ska trygga en säker vaccintillgång i Sverige i framtiden, säger Anders Tegnell.

Har du några exempel?

Inte just nu, det ska skrivas ihop först. Förhoppningsvis blir det klart inom de närmaste dagarna.

Kan det bli aktuellt med vaccinlager enligt norsk eller finsk modell?

– Nej, alla länder har olika förutsättningar och system och vi måste använda de vi har.

Vad tycker du om förslaget att Folkhälsomyndigheten ska det yttersta ansvaret?

– Arbetet måste först och främst inriktas på att utveckla de system som finns tillgängliga i dag. Mycket kan göras på SKL. Sedan får man se hur långt det går och om det behövs ytterligare resurser.

Men är inte ni bäst på smittskydd och vaccin?

Nej, bäst koll har landsting och regioner som beställer vaccin och har kontakt med leverantörer. Sedan ska vi självklart ta vårt samordningsansvar, som vid dagens möte.

I Jönköping, där Peter Iveroth är verksam, står i dag 500 barn kö för att få sin påfyllnadsdos med kombinationsvaccinet Tetravac.

– Vissa landsting och regioner har tagit från 1-åringarnas vaccin för att ge till 5-åringarna, men vi har valt att avvakta eftersom vi inte vill riskera att de små barnen blir utan. Det kan då finnas risk att de kommer att sakna den viktiga grundimmuniseringen. Förhoppningsvis hinner vi få vaccin till 5-åringarna inom ett år, säger han till Dagens Medicin.

Relaterat material

Barnläkare varnar för vaccinkris

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev