Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten: Brittiska virusvarianten tar över

Publicerad: 16 mars 2021, 13:46

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, och Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under en tidigare presskonferens.

Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

”Allt talar för att det blir den varianten vi kommer att behöva leva med ett tag framåt”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

Ytterligare 26 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige.

Och smittspridningen fortsätter uppåt precis som de senaste veckorna, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– I Sverige ser vi en gradvis uppgång som inte alls är bra när vi ligger på höga nivåer, säger han.

Brittiska vanligast

Virusvarianterna tycks bli allt vanligare, framför allt den som först upptäcktes i Storbritannien. I 13 av 21 regioner står den brittiska virusvarianten för minst hälften av alla bekräftade covidfall.

– Det verkar bli den som dominerar, säger Anders Tegnell som också berättar att både de sydafrikanska och brasilianska virusvarianterna är betydligt ovanligare.

Den upptrissade smittoläget ger stort avtryck på vården.

– Antalet patienter i behov av sjukhusvård har stigit under de två senaste veckorna, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Vaccineffekt

Sammanlagt har 725 289 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19 och totalt 13 172 smittade personer avlidit i landet. Men dödskurvan avtar, enligt Anders Tegnell som pratar om ”en klar minskning”.

– Med hög säkerhet en effekt av det väldigt inriktade vaccinationsprogram som vi har haft, säger han.

Hittills har 1 201 988 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

843 974 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 10,3 procent av den vuxna befolkningen. 358 014 personer har fått två doser, vilket motsvarar 4,4 procent.

Om siffrorna

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev