Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten: ”Fortsatt allvarligt läge”

Publicerad: 20 april 2021, 13:03

Anders Tegnell på tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det finns fortfarande inga tecken på att smittspridningen av covid-19 skulle minska i Sverige. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är situationen fortsatt kritisk.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenCovidvaccinCovid-19Anders TegnellIntensivvård

Ytterligare 37 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Sammantaget har därmed 13 825 smittade personer avlidit i Sverige och 916 830 personer bekräftats smittade med covid-19.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, finns inga tecken på minskad smittspridning eller minskat behov av intensivvård.

– Det här är en kritisk vecka som kommer att spela stor roll, säger han.

Precis som tidigare hänger mycket på hur de olika rekommendationerna följs.

– Det har diskuterats mycket att det är olika bud och regler. Men det finns en grundregel som är den viktiga: att hålla avstånd, säger Anders Tegnell.

– Vad det handlar om är väldigt mycket att hålla avstånd. Det är inte väldigt komplicerat nu egentligen, utan det är avståndet som är det viktiga.

Enligt Urban Lindberg, enhetschef vid Socialstyrelsen, är trycket på sjukvården fortsatt väldigt högt.

– Det fortsätter att stiga från en redan hög nivå, säger han.

– Enligt de senaste uppgifterna är det 2 212 personer som vårdas inneliggande på sjukhus, av dem är det 416 som vårdas på intensivvårdsavdelning.

Sverige har just nu totalt 781 disponibla intensivvårdsplatser, varav 656 är belagda. Enligt Urban Lindberg vårdas 63 procent av landets intensivvårdspatienter för just covid-19.

Samtidigt fortsätter vaccinationsinsatserna.

Så här långt har totalt 2 583 521 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 895 912 personer – drygt var femte vuxen – har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 23,1 procent av den vuxna befolkningen. 687 609 personer har fått två doser, vilket motsvarar 8,4 procent.

Anders Tegnell förutspår att vaccinationstakten kommer att öka den närmaste tiden.

– Kurvan viker uppåt för dem som har fått en dos och vi börjar närma oss två miljoner personer som är vaccinerade (med en dos). Vi får successivt mer doser den närmaste veckan, så det finns all anledning att tro att takten kommer öka ännu mer, säger han.

Anders Tegnell säger också att snabbtester, så kallade antigentester, kan fungera som ett bra komplement – en screeningmetod – för att användas på arbetsplatser där det inte går att undvika distansarbete och där nära kontakt med andra människor förekommer.

– Syftet är framför allt att upptäcka covid-19 hos personer som inte har symtom. Har man symtom ska man testa sig i hälso- och sjukvården med ett PCR-test, säger han.

I skolmiljö rekommenderas snabbtesterna dock än så länge inte.

Statistiken

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev