Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten kan förbjuda afterski

Publicerad: 20 mars 2020, 14:44

Johan Carlson är generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Det övergripande målet med Folkhälsomyndighetens strategi för att hantera covid-19 är god folkhälsa. Det sa generaldirektör generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff på fredagen och flaggade för att det kan bli stopp för afterski i fjällen.


Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Han betonade att myndigheten ansvarar för folkhälsan – inte samhällsekonomin.

– Vi kan inte vidta drakoniska åtgärder som har en begränsad effekt på ekonomin, men som slår ut sjukvården, sa Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten ska i början av nästa vecka träffa länsstyrelser, regioner och smittskyddsläkare i flera Norrlandslän med anledning av påsklovet som närmar sig. Och det lutar åt att det kan vara slut med afterski i fjällen.

– Vi kommer göra vad vi kan för att minska, i värsta fall förbjuda, sådan verksamhet, sa Johan Carlson.

Det är enligt Folkhälsomyndigheten inte acceptabelt att folk tränger ihop sig på pubar och diskotek. Det är för stor risk när det gäller samhällsfarlig sjukdom.

– Åker man till fjälls kan man inte räkna med att gå och ta ett test för att fortsätta åka skidor. Då är det isolering som gäller. Och man kan inte räkna med att åka hem med flyg eller tåg. Det finns ingen gräddfil för turister, sa Johan Carlson.

Om personer som är 70 år verkligen ska jobba extra inom vården är ett dilemma, enligt honom.

– Vårdens behov är väldigt trängande. Det är naturligtvis en avvägning mellan risker för den enskilda och intresse av att upprätthålla vården.

På pressträffen presenterade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,  MSB, en kartläggning som visar att de flesta myndigheter kan upprätthålla sin samhällsviktiga verksamhet vid ett personalbortfall på 20 procent. MSB ser dock behov av samverkan för att säkra tillgången på läkemedel och kommer att fortsätta att kartlägga importvägar

Totalt har 16 personer som smittats av covid-19 avlidit i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

LISA BLOHM, ANNIKA CARPMAN

Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev