Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten pausar covidvaccin

Publicerad: 2 november 2022, 14:29

Folkhälsomyndigheten stoppar tillfälligt covid-19-vaccinet Nuvaxovid för personer under 31 på grund av ökad risk för hjärtmuskelinflammation.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nu pausar Folkhälsomyndigheten covid-19-vaccinet Nuvaxovid för personer under 31. Anledningen är tecken på ökad risk för hjärtmuskelinflammation.

Ämnen i artikeln:

Covid-19FolkhälsomyndighetenCovidvaccinToppnyheter

T


Personer som är 30 år och yngre ska inte längre ges covid-19-vaccinet Nuvaxovid, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Bakgrunden till beslutet är att data från Australien har visat på ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation i samband med vaccinet, framför allt hos yngre personer. Vaccinet kan fortfarande ges som primärdos eller påfyllnadsdos till personer som är 31 år och äldre, enligt Folkhälsomyndigheten.

I Sverige har ungefär 7 000 doser av Nuvaxovid getts, det rör sig alltså inte om användning i någon större utsträckning, skriver Folkhälsomyndigheten.

”Vi följer läget noga och inväntar mer data. Men den som är yngre och nyligen vaccinerad med Nuvaxovid behöver inte vara orolig. Risken är väldigt liten och man kan fortsätta med nästa dos med ett annat vaccin”, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram, i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller från och med idag, torsdag, och är tillfälligt, skriver myndigheten på sin hemsida.

Läs också: E-hälsomyndigheten vill ha digitala vaccinationskort

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev