Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten ser över vaccin till unga

Publicerad: 1 mars 2021, 09:02

Foto: Getty Images

Vaccinering av barn och unga kan bromsa pandemin. Att inte vaccinera den gruppen kan leda till ytterligare en pandemi med muterade virus som de nuvarande vaccinen är verkningslösa mot. Det anser barnläkaren Petter Brodin vid Karolinska institutet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinFolkhälsomyndighetenPfizerI korthet

Enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har dock vaccinering av unga legat långt ner på prioriteringslistan, men nu ser myndigheten ut att svänga i frågan och diskuterar med barnläkarföreningen om vilka grupper av ungdomar som har störst behov av en vaccination.

Bernice Aronsson, som är barnläkare och utredare vid Folkhälsomyndigheten, säger till Ekot att det är bra att ta frågan stegvis och börja med 16-17-åringar som kan ha en möjlig ökad risk för svår covid-19. Det kan till exempel handla om de tonåringar som riskerar allvarlig covid på grund av underliggande sjukdomar.

Just nu pågår flera studier av hur säkra och effektiva vaccinerna är för unga mellan 12 och 17 år. Tre tillverkare har inlett studier och de första resultaten väntas i april för Pfizer/Biontechs vaccin.

Eftersom det inte finns några resultat av vaccinernas effekter på unga ännu, har Folkhälsomyndigheten inga rekommendationer som gäller vaccination av barn och ungdomar.

Men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström förutspådde i veckan att barn och unga kan komma att vaccineras redan under hösten när han tror att Sverige kommer att ha mer vaccin.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev