Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten ska utvärdera ny inköpsmodell för antibiotika

Publicerad: 18 juni 2019, 10:26

För att säkra tillgången på antibiotika prövas nu en modell där läkemedelsbolag förbinder sig att leverera antibiotika mot en fast ersättning.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenTLVMultiresistens

– Det kan vara helt avgörande för de patienter som drabbas av svårbehandlade infektioner med multiresistenta bakterier, som exempelvis en komplicerad bukinfektion eller komplicerad urinvägsinfektion, säger Jenny Hellman, projektledare på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Tanken bakom modellen är att läkemedelsföretag förbinder sig att inom en viss tid leverera en särskild och medicinskt viktig typ av antibiotika som används mot svåra infektioner orsakade av multiresistenta bakterier. För detta får företagen en fast årlig ersättning.

Modellen har prövats i ett tidigare uppdrag som Folkhälsomyndigheten genomfört tillsammans med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Det nu aktuella projektet har sin bakgrund i ett regeringsuppdrag. Det ska pågå till 2022 och finansieras delvis av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

Arbetet med att bestämma vilka antibiotika som ska ingå har precis inletts och upphandlingen, som genomförs i samarbete med SKL Kommentus inköpscentral, planeras att vara klar till hösten.

– Genom den här piloten får vi en unik möjlighet att testa en modell där staten och företagen samverkar för att garantera antibiotikatillgången. Tillgången till antibiotika och andra livsavgörande läkemedel är en viktig samhällsutmaning i många länder där det behövs nya lösningar på systemnivå, säger Frida Lundmark, programansvarig på Vinnova i ett uttalande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev