Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndigheten väntar med betalning till Pfizer

Publicerad: 27 januari 2021, 10:34

Folkhälsomyndigheten har pausat betalningen till Pfizer på grund av en tvist mellan läkemedelsföretaget och EU-kommissionen. Frågan gäller hur många doser per flaska man ska betala för.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenCovid-19CovidvaccinEMAPfizerI korthet

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att myndigheten avvaktar ett besked från EU-kommissionen om vad som gäller.

– Vi har inga fakturor som vi vägrat betala, men vi vill veta hur det landar i kommissionen om vi ska betala för fem eller sex doser per flaska. Där man måste komma överens, säger Tegnell på dagens myndighetsgemensamma pressträff.

Det finns heller inga fakturor som ligger där betalningstiden har gått ut, enligt Anders Tegnell.

Vaccinet som godkändes den 21 december i fjol skulle, enligt dåvarande produktinformation, levereras i flaskor om fem doser vardera. Flera länder upptäckte dock att det går att utvinna en extra dos.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) uppdaterade därför produktrekommendationen för vaccinet och klargjorde att flaskorna innehåller sex doser. Sedan den 8 januari har Pfizer fakturerat länder för en extra dos per flaska.

Kruxet är att det krävs särskilda nålar för att kunna utvinna den sjätte dosen. Det innebär att de länder som saknar tillgång till sådana nålar riskerar att få ut färre doser än vad de har betalat för, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Dagens Nyheter. Även han anser att parterna måste enas innan de nya fakturorna kan accepteras.

– Den sjätte dosen är något Pfizer och EU-kommissionen officiellt måste enas om först.

Anders Tegnell framhåller han att en dialog förs med EU-kommissionen om hur och när priset per flaska eventuellt kan ändras.

Det är en diskussion mellan kommissionen, som är den ena parten, och företaget som står för den andra parten. Det är inte länderna som för dialogen.

Jesper Karlsson

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev