Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkpartiet vill köra över moderaterna om sprutbyten

Publicerad: 8 februari 2010, 10:09

Folkpartiet vill köra över moderaterna om sprutbyten

Foto: Foto: Photos.com

Efter flera års infekterad debatt blir det sprutbyte för narkomaner i Stockholm. Detta trots att moderaterna säger nej, skriver Dagens Nyheter.


Dagens Medicin har skrivit om sprutbytesdebatten vid flera tillfällen, senast i december då landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp), som tidigare var en envis motståndare, plötsligt svängde i frågan.

Trots att moderaterna fortfarande motsätter sig sprutbyte är de övriga borgliga partierna nu beredda att rösta igenom förslaget med hjälp av oppositionen.

– Min bedömning är att vi kan få majoritet även om moderaterna röstar nej, säger Birgitta Rydberg till Dagens Nyheter.

I slutet av 2009 föreslog en utredning beställd av den borgliga alliansen att sprutbyte skulle införas på försök. Detta efter att det hade rått stor oenighet inom flera partier.

Enligt finanslandstingsråd Catharina Elmsäter-Svärd (m) kan ett försök vara första steget till en liberalare knarklagstiftning.

– Vi tror inte att det här är någon patentlösning och dessutom riskerar det att leda till svåra gränsdagningsproblem, säger hon till Dagens Nyheter.

I dag finns sprutbyte i Malmö och Lund. I utredningen poängteras att sprutbytesprogram kan vara ett bra komplement till andra etablerade metoder för att begränsa smittspridning.

Relaterat material

Stockholm kan få sprutbyten

Skepsis från kommunerna stoppar fria sprutbyten

Myndighetschefer kräver fria sprutbyten för narkomaner

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev