lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Förbisedd sjukdom tros skörda många liv

Publicerad: 13 januari 2016, 09:10

Kolonier av bakterien Burkholderia/Pseudomonas pseudomallei.

Foto: Sayaphet Rattanavong

Förra året kan 165 000 människor ha drabbats och 89 000 ha avlidit i bakteriesjukdomen melioidos, enligt den första globala uppskattningen av sjukdomens börda som forskare nu publicerar i tidskriften Nature Microbiology.


Antalet människor som dör i sjukdomen skulle i så fall vara nästa lika många som avlider i mässlingen. Problemet är bara att kunskapen om och diagnostiken av melioidos brister på många håll i världen. Sjukdomen förväxlas lätt med andra.

– För oss som arbetar med den här sjukdomen är våra nya data inte så överraskande. Vi vet sedan länge att melioidos är vanligare än vad som är allmänt känt. Nu hoppas vi att vår studie ska leda till en bredare uppmärksamhet på sjukdomen bland kliniker, forskare och beslutsfattare inom folkhälsa, säger David Dance, klinisk mikrobiolog och forskare vid Mahosotsjukhuset i Vientiane, Laos.

Melioidos orsakas av bakterien Burkholderia/Pseudomonas pseudomallei som är vanligt förekommande i marken i norra Australien och i Sydostasien. Smittan överförs oftast via kontakt med förorenad jord eller förorenat vatten. Sjukdomen kan yttra sig på olika sätt, genom till exempel hudutslag, luftrörsbesvär och blodförgiftning. Dödligheten kan vara så hög som 70 procent i vissa geografiska områden.

I den nya studien använde forskarna sig av en beräkningsmodell där de tog hänsyn till hur jorden ser ut i olika områden i världen, liksom väderförhållanden, temperatur samt mer än 22 000 kända fall av infektioner hos djur och människor.

Beräkningen pekar på att melioidos finns i 79 länder, varav 34 aldrig hittills rapporterat något fall av sjukomen.

– Vi har känt till melioidos i runt hundra år. Hittills har man främst fokuserat på norra Australien och Sydostasien, främst nordöstra Thailand, där man trott att sjukdomen främst förekommit. Men våra data tyder på att insjuknande kan vara högst i Indien och att sjukdomen är spridd i de tropiska länder runt hela jordklotet, säger Direk Limmathurotsakul, en av forskarna bakom studien och verksam vid University of Oxford i Storbritannien.

Hur säkra kan ni vara på era siffror stämmer? Borde ni i undersöka förekomsten i de länder där man inte rapporterat fall tidigare?

– Det är bra frågor. Vår modell bygger på ett antal antaganden där några kanske inte stämmer eller är förenklingar. Nu hoppas vi att vi och andra kan skaffa mer empirska data som ger stöd för modellen. Vår nya studie är bara en början, säger David Dance.

Läs abstract till studien:

Direk Limmathurotsakul med flera. Predicted global distribution of Burkholderia pseudomallei and burden of melioidosis. Nature Microbiology, publicerad online den 11 januari 2016. DOI: 10.1038/nmicrobiol.2015.8

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev