Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Försäkringsbolagen splittrade kring evakuering av hjälparbetare

Publicerad: 21 oktober 2014, 04:30

Regeringen anser att försäkringsbolagen ska stå för notan vid en evakuering av hjälparbetare från de eboladrabbade länderna. Försäkringsbolagen tycker annorlunda. (Uppdaterad).


För snart två veckor sedan beslutade regeringen att ge Socialstyrelsen tolv miljoner kronor extra för att underlätta för svensk vårdpersonal att hjälpa till i arbetet mot ebolaepidemin i Västafrika.

I protokollet från regeringssammanträdet nämns vikten av en snabb medicinsk evakuering i de fall en hjälparbetare har en misstänkt eller säkerställd ebolainfektion. Det står också vem som ska betala.

Kostnaderna i samband med en evakuering ska i första hand ersättas av den enskildes försäkringsbolag. Vid behov får Socialstyrelsen lämna ekonomisk garanti för uppkomna kostnader i samband med evakueringen…

När Dagens Medicin frågar en rad svenska försäkringsbolag om till hur stor del de kommer att ersätta kostnaderna blir det uppenbart att de är tagna på sängen och splittrade.

Folksam uppger att det täcks av hemförsäkringen om det sker de första 45 dagarna.

If uppger att det just nu pågår diskussioner mellan SOS International och svenska myndigheter men att det är för tidigt att uttala sig om vad de kommer att leda till.

Afa försäkring uppger att ersättning för kostnad i samband med hemtransport av skadad i första hand ska prövas av Försäkringskassan.

Länsförsäkringar uppger att det är ytterst tveksamt om någon ersättning alls kan bli aktuell.

Bliwa ersätter inte någon kostnad.

Trygg Hansa kan i nuläget inte lämna något svar alls.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev