fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Försämringar kan slå mot vården om någon vecka

Publicerad: 7 juli 2020, 12:46

Kurvan över avlidna i covid-19 sjunker, och både antalet allvarliga och milda fall av sjukdomen blir allt färre.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetSocialstyrelsenFolkhälsomyndigheten

Med 14 nya dödsfall senste dygnet stiger den totala dödsiffran till 5 447 personer i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Den svenska situationen är mer positiv just nu. Vi har ett mycket lågt antal allvarliga fall, och de milda fallen sjunker även de kraftigt de senaste dagarna, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Det rullande medelvärdet för nya iva-vårdade för hela riket närmar sig fem. Även kurvan över antalet avlidna fortsätter att sjunka.

– Det här är effekten av att den sociala distanseringen, det fysiska avståndet mellan människor, upprätthålls. Det måste fortsätta upprätthållas.

Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 73 344 personer, 283 fler än i måndags, och 116 patienter vårdas just nu för covid-19 med respirator.

– Tillgängligheter i intensivvården är fortsatt god. Vi har nästan 34 procents tillgänglig kapacitet, vilket är väldigt positivt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Kapaciteten varierar dock i landet.

– Drygt hälften av alla regioner rapporterar också förbättringar både på kort och lång sikt. Däremot ser den andra hälften små försämringar, det gäller framför allt turistorter.

Myndigheterna har fått signaler om att det fungerar mindre väl på vissa semesterorter. Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland. Resandet i sig behöver inte innebära en ökad smittspridning, utan det är närheten till andra som spelar roll.

Att antalet allvarliga fall i vården inte ökar kan därför betyda att svenskarna är duktiga på att hålla avstånd, trots ett ökat resande, menar Johan Carlson.

– Men försämringar som sker nu kan också slå mot sjukvården om någon vecka, säger han.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev