Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Forskare bakom Herceptin får Laskerpriset

Publicerad: 10 september 2019, 13:06

Under sitt arbete på företaget Genentech gjorde Michael Shepard viktiga upptäckter kring proteinet her2, vilket fick betydelse för utvecklingen av Herceptin vid her2-positiv bröstcancer.

Årets Laskerpris belönar bland annat uppfinnandet av det banbrytande bröstcancerläkemedlet Herceptin (trastuzumab) och upptäckten att det finns två typer av lymfocyter.


Ämnen i artikeln:

RocheBröstcancerVaccinLäkemedel

De amerikanska Laskerpriserna anses vara de finaste utmärkelserna inom medicinsk forskning efter Nobelpriset. I går måndag den 9 september stod det klart vilka som får 2019 års priser.

Albert Laskerpriset i grundforskning går till amerikanen Max Cooper och australiensaren Jacques Miller ”för deras upptäckt av de två distinkta klasserna av lymfocyter, B- och T-celler – en monumental bedrift som talade om hur det adaptiva immunförsvaret principiellt är organiserat och lade grund för den moderna immunologin”.

Lasker-Debakeypriset i klinisk forskning går till de två amerikanerna Michael Shepard och Dennis Slamon samt tysken Axel Ullrich ”för deras uppfinning av Herceptin, den första monoklonala antikroppen som blockerar ett cancerorsakande protein och för dess utveckling som en livräddande behandling för kvinnor med bröstcancer”.

Lasker-Bloombergpriset i allmänhetens tjänst går till organisationen Gavi, the Vaccine Alliance för att den ”gett en uthållig tillgång till barnvacciner runt om i världen, räddat miljoner liv och visat kraften i immunisering för att förebygga sjukdom”.

Dennis Slamon var nyligen i Stockholm för att ta emot sin del i Sjöbergpriset i cancerforskning. Läs mer i länk här.

Läs mer om Laskerpriserna här.

Relaterat material

Bedövningsmedel gav Laskerpris

Laskerpris för utveckling av HPV-vaccin

Upptäckter kring hepatit C gav Laskerpris

De får Laskerpriset

Årets Laskerpristagare utsedda

Laskerpris efter önskan från Mao

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev