Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Forskare föreslår nytt angreppssätt mot hiv

Publicerad: 19 augusti 2010, 13:00

En nytt sorts angreppssätt som tar död på hiv-infekterade celler i stället för att förhindra viruset att replikera sig föreslås av forskare bakom en ny studie.


De läkemedel som i dag finns mot hiv verkar genom att förhindra virus från att replikera sig. På så vis kan man skjuta upp utbrott av aids, men inte bota sjukdomen.

I en ny artikel rapporterar studieförfattarna att en kombination av peptider kan få hiv-infekterade celler att gå i apoptos, programmerad celldöd.

Forskarna har tagit fram en kombination av peptider som kan penetrera celler infekterade med hiv. Väl inne i cellen ökar peptiderna virusets integration av DNA i värdcellen. I normala fall när hiv-virus integrerar sitt DNA i det mänskliga överförs precis så mycket som behövs för att viruset ska kunna replikera sig, men inte så mycket att cellen blir instabil och dör.

När peptidmixen tillsattes till celler infekterade med hiv kunde forskarna konstatera en höjning av virusnivån de första 6 till 8 dagarna efter infektion. Men sedan vände utvecklingen och cellerna gick i apoptos.

Peptidmixen som användes hade däremot ingen effekt på celler som inte var infekterade.

Vi anser att de resultat som beskrivs i det här arbetet antyder ett nytt angreppssätt att specifikt främja död av hiv-1 infekterade celler  skriver studieförfattarna som hoppas att man så småningom ska kunna utveckla en ny sorts läkemedel med utgångspunkt i den föreslagna principen.

Studien är utförd av forskare vid Hebrew University i Jerusalem, Israel, och är publicerad i tidskriften Aids Research & Therapy.

Läs artikeln i tidskriften:

Aids Research & Therapy, publicerad online 19 augusti

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev