Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Forskare hittade nytt antibiotikum i näsan

Publicerad: 28 juli 2016, 06:52

Foto: Thinkstock

Tyska forskare har upptäckt ett nytt kroppseget antibiotikum som verkar ha effekt mot flera olika sorters bakterier, bland annat meticillinresistenta stafylokocker, MRSA.


Hos ungefär 70 procent av befolkningen återfinns inte bakterier av typen Staphylococcus aureus, eller gula stafylokocker, i näsan. Nu verkar det som att en tysk forskargrupp kan ha funnit en förklaring till det. De har nämligen identifierat en bakterie som finns i näsan och som bildar ett antibiotikum mot just gula stafylokocker.

Det nya antibiotikum som de har identifierat har fått namnet lugdunin och det kan komma att få betydelse för utveckling av framtida läkemedel. Särskilt intressant är det eftersom de svårbehandlade multiresistenta bakterierna MRSA ingår i gruppen gula stafylokocker och i musförsök som forskarna genomfört har det nya antibiotikumet haft en bakteriedödande effekt på flera olika bakterier inklusive MRSA. Någon resistensutveckling sågs inte i försöken.

Forskarna tog också prover på 187 sjukhuspatienter och bland dessa återfanns stafylokocker hos 35 procent av de patienter som saknade bakterien som producerar lugdunin i näsan, medan det endast återfanns hos 6 procent av patienterna som hade en egen produktion av lugdunin.

De nya rönen är publicerade i tidskriften Nature.

Läs abstract

Alexander Zipperer med flera. Human commensals producing a novel antibiotic impair pathogen colonization, Nature. Doi:10.1038/nature18634

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev