Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Forskare: Vår tarmflora är ärftlig

Publicerad: 10 november 2014, 13:15

Livsstil, miljö och sjukdomar är tre faktorer som styr över att olika individer har olika sammansättning av tarmfloran. Nu kommer även belägg för att värdens gener har betydelse.


Det är forskare vid Cornell University i USA som studerat avföringsprover från 416 tvillingpar. De fann att vissa typer av bakterier tycktes förekomma i mer likartad utsträckning hos enäggstvillingar än hos tvåäggstvillingar.

Enligt forskarna är detta första gången som det visas att bakteriefloran till viss del är ärftlig. Tidigare tvillingstudier som misslyckats med att visa ett sådant samband innehöll antagligen för få individer, tror forskarna. De påpekar dock att miljöfaktorer totalt sett verkar vara viktigare.

Den bakteriefamilj som till största delen syntes styras av värdens gener hette Christiensenellaceae och förekom främst hos smala individer. När forskarna överförde en viss art av denna familj till möss kunde det motverka viktuppgång hos djuren.

Genom att bättre förstå kopplingen mellan värdens gener och vilka eventuellt hälsosamma bakterier som finns i tarmfloran hoppas forskarna att det ska gå att utveckla behandlingar.

Studien publiceras i tidskriften Cell.

Läs abstract:

Julia Goodrich med flera. Human Genetics Shape the Gut Microbiome. Cell 2014; 159: 789–799. DOI: 10.1016/j.cell.2014.09.053

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev