Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Forskare varnar för att ebola kommer tillbaka

Publicerad: 14 April 2015, 08:02

Trots att ebolaviruset har genomgått flera förändringar har dödligheten inte ökat. Men viruset måste fortsätta övervakas. Förr eller senare kommer det tillbaka. Och ett mindre farligt virus behöver inte innebära färre döda, varnar forskare.


Ebolaepidemin i Västafrika är långt ifrån över, men allt färre smittas och dör. Den senaste veckan har ”bara” ett 30-tal nya fall konstaterats i Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Farhågor finns att viruset ska genomgå förändringar som påverkar smittsamheten och/eller dödligheten.

Nu visar en genetisk analys att viruset visserligen har förändrats en hel del sedan det först upptäcktes 1976, men att dessa förändringar inte påverkat dess förmåga att framkalla sjukdom (virulens).

Detta trots att fler än 25 500 människor smittats varav drygt 10 500 har dött under det pågående utbrottet, betydligt fler än under något tidigare utbrott.

– Trots att viruset har muterat, så har virulensen förblivit densamma under de senaste fyra decennierna, säger professor Simon Lovell vid University of Manchester, en av forskarna bakom studien som presenteras i Virology.

Även om denna epidemi nu går mot sitt slut varnar forskarna för att smittan sannolikt kommer tillbaka, förr eller senare — och att förändringar som gör viruset mindre dödligt inte nödvändigtvis behöver resultera i färre dödsfall.

Ett mindre aggressivt virus som orsakar mildare symtom kan nämligen vara svårare att upptäcka och hejda i tid, än ett virus som får den drabbade att snabbt insjukna i svår sjukdom. För den enskilda individen är naturligtvis ett snällare virus att föredra, men gruppen som helhet kan komma att drabbas värre.

Samtidigt säger Världsorganisationen WHO att man nyligen upptäckt fall där den smittade fått sjukdomen efter att ha haft sexuellt umgänge med tidigare smittade, uppger BBC News. Viruset kan finnas kvar i sädesvätskan i minst tre månader efter tillfrisknandet.

WHO undersöker nu möjligheterna att införa screening av överlevande, för att vara helt säkra på att dessa inte bär på viruset. Till dess är rådet till alla överlevare att praktisera säkert sex i minst 90 dagar efter eventuell sjukdom.

Relaterat material

Kampen mot ebola mot slutfas

Ebolafallen ökar igen

”Du behöver vara kylig utan att bli hjärtlös”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev