fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Forskare vill byta mikroskop mot PCR vid diarré

Publicerad: 25 april 2015, 16:58

Gitte Nyvang Hartmeyer, klinisk mikrobiolog vid universitetssjukhuset i Odense. Foto: Lisa Blohm

ECCMID 2015. Det är dags att göra PCR till den gyllene standarden för att leta parasiter vid diarré, anser forskare bakom en ny studie. De tycker också att fler borde testas för parasiter.

Ämnen i artikeln:

ECCMID

I dag används som regel mikroskopi för att leta efter parasiter i avföring. I en studie som presenteras på ECCMID drar danska forskare slutsatsen att den strategin inte duger.

– Vi anser att PCR är mycket bättre. Mikroskopi är inte lika känsligt och inte lika specifikt och vi vill gärna förbättra diagnostiken för patienter med diarré, säger Gitte Nyvang Hartmeyer, klinisk mikrobiolog vid universitetssjukhuset i Odense.

Forskarna tittade först på parasitfall bakåt i tiden för att få svar på vilka sorter som det var mest relevant att leta efter vid diarréfall. Statistiken gällde för Fyn under en period på nio år. Giardia lamblia stod för absolut flest diagnostiserade fall, 500 stycken. De flesta andra fallen svarade amöbainfektioner eller cryptosporidium för.

Sen plockades 30 avföringsprover från patienter med diarré ut där man vid undersökning i mikroskop hade konstaterat olika sorters parasiter. Proven analyserades med PCR. Testerna med PCR gjordes enligt flera olika modeller. I nästan alla fall där mikroskopin hade avslöjat giardia eller cryptosporidium bekräftade PCR att dessa parasiter fanns i proverna. Men i ett fall kom PCR-analysen fram till att mikroskopin gett ett falskt positivt svar för giardia. I ett annat fall ska mikroskopin i stället ha gett ett falskt positivt svar för cryptosporidium. Vid mikroskopin bedömdes också ett antal avföringsprover innehålla Entamoeba histolytica. Men PCR-analyserna visade i stället att det handlade om Entamoeba dispar.

De danska forskarna vill nu alltså få vården att ändra strategi när det gäller just diagnos av diarré. Men när det gäller att leta efter andra tarmparasiter än de som orsakar diarré ser de fortsatt nytta av mikroskopin.

Gitte Nyvang Hartmeyer tror också att det finns ett mörkertal när det gäller parasitorsakad diarré.

– Det är min hypotes. Det är många med diarré som inte testas för parasiter, säger Gitte Nyvang Hartmeyer, som anser att det finns skäl att vara generösare med sådana analyser än i dag och till exempel testa fler barn.

Gitte Nyvang Hartmeyer med flera: ”Time for a change in strategy of diagnostic parasitology”. Poster på ECCMID 25 april 2015.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev