torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Forskare vill ge barnfamiljer förtur vid massvaccinering

Publicerad: 21 augusti 2009, 09:24

Forskare vill ge barnfamiljer förtur vid massvaccinering Foto: Foto: Photos.com

Den svenska modellen för massvaccinering mot den nya influensan A(H1N1) ifrågasätts av forskare.


Socialstyrelsen presenterade sina riktlinjer för massvaccineringen i går, torsdag. Myndigheten rekommenderar att sjukvårdspersonal, gravida och personer med vissa kroniska sjukdomar få vaccin först. För den övriga befolkningen görs inga prioriteringar.

Enligt en artikel som publiceras i tidskriften Science i dag, fredag, är den svenska modellen inte den effektivaste för att begränsa spridningen. Matematikern Jan Medlock och epidemiologen Alison P Galvani har analyserat data från tidigare influensapandemier och kommit fram till att skolbarn och deras föräldrar bör vaccineras först. Orsaken är att det framför allt är via dem som viruset sprids.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och gästbloggare på dagensmedicin.se, tycker att studien är intressant.

– Det vore en sak om vi hade en obegränsad mängd vaccin, så att vi kunde massvaccinera hela befolkningen. Då hade man kunnat ha en annan strategi än nu, när vi kommer att få vaccinet i små portioner under längre tid. Jag tror att den här strategin kan vara värd att tänka på, faktiskt, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, anser däremot att forskarnas förslag skulle bli svårt att genomföra i praktiken.

– Det tar mycket mer tid med riktade vaccinationer än allmänna vaccinationer, så det finns en väldig skillnad mellan den här teoretiska modellen och ett praktiskt genomförande av en vaccination på landsnivå. Framför allt under de omständigheterna som vi har nu, när det är väldigt bråttom och vi får vaccinet väldigt fort, säger han till Ekot.

Läs abstract:

Science, publicerad online den 20 augusti

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev