Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Forskning återupptas på H5N1

Publicerad: 23 januari 2013, 18:00

En grupp forskare från olika länder kommer nu återuppta sin tidigare stoppade forskning på hur fågelinfluensavirus kan spridas mellan däggdjur.


Beskedet kommer i ett öppet brev som publiceras samtidigt i tidskrifterna Nature och Science. Forskarna hävdar där att man nu har uppnått flera av de målsättningar som sattes upp när det frivilliga stoppet infördes för ett år sedan.

Bland annat beskriver forskarna hur man i flera länder tagit fram rutiner för att minska möjliga risker med forskningen och att myndigheter också tagit fram riktlinjer.

Bakgrunden är turerna kring två mycket uppmärksammade studier om vilka mutationer som krävs för att fågelvirus ska kunna spridas mellan däggdjur, se länkar till höger. Studierna stoppades först, av rädsla för att de skulle kunna användas av terrorister, men publicerades sedan.

Forskarna poängterar att forskningen inte är redo att återupptas i vissa länder som ännu saknar beslut om under vilka förutsättningar som forskningen kan ske, som USA.

Brevet är undertecknat av bland annat forskargruppsledarna bakom de två studierna som väckte rabalder förra året. Inga svenskar har undertecknat det.

Läs brevet här:

Ron A M Fouchier med flera. Transmission Studies Resume for Avian Flu. Science, publicerad online den 23 januari 2013. DOI: 10.1126/science.1235140

Relaterat material

Så kan H5N1 bli mer farligt för människa

Kontroversiell studie nu publicerad

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev