Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Förslag om svensk luktklinik efter covideffekt

Publicerad: 22 februari 2021, 09:33

Foto: Thinkstock

Två svenska forskare föreslår att en ny ”luktklinik” etableras i Sverige eftersom upp till 80 procent får försämrat luktsinne efter insjuknande i covid-19, skriver Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Enligt Johan Lundström, lektor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, borde kliniken både bedriva forskning och ta emot patienter likt två luktkliniker i Dresden, Tyskland och Genève, Schweiz. En svensk variant bör ligga i Stockholm, tycker luktforskaren, eftersom huvudstaden också utgör navet för svensk luktforskning.

– Jag menar att pandemin och dess följder har skapat ett unikt behov som inte har funnits tidigare. Jag tror vi kommer få se ett växande krav på en sådan här klinik från många drabbade, säger han till SvD och får i samma artikel medhåll.

– Covid-19 är en ”gamechanger” där forskningen kring det här området måste uppgraderas och förstärkas. En ny luktklinik i Stockholm skulle vara ett utmärkt sätt att åstadkomma en sådan effekt, säger Pär Stjärne, professor inom öra, näsa och hals vid Karolinska universitetssjukhuset.

Corona och luktsinnet

Mellan 50 och 80 procent av de som har covid-19 får ett försämrat eller helt utslaget luktsinne. De flesta får tillbaka luktsinnet efter några veckor, men vissa får långvariga problem. 

 

Det är oklart varför, men det finns två teorier om hur det kan gå till:

Viruset angriper stödceller i luktslemhinnan. Dessa stödceller behövs för att luktreceptorerna ska kunna bearbeta lukter.

Studier på möss har också visat att coronaviruset kan ta sig in i hjärnan via luktnerven och angripa den första delen av hjärnans luktsystem, som kallas luktbulben.

Källa: Lukttraning.se

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev