onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Första inhemska fallen av svininfluensan i Sverige

Publicerad: 5 juni 2009, 08:25

Första inhemska fallen av svininfluensan i Sverige Foto: A(H1N1)-viruset.

För första gången har personer smittats av svininfluensa inom Sverige. En grupp förskolebarn kan också ha utsatts för viruset. (Ny version 14.35)


Totalt finns nu 14 bekräftade fall av svininfluensa, A(H1N1), i Sverige. Tolv av de drabbade blev sannolikt smittade under resor i USA.

Två personer har inte varit i USA själva utan smittats av någon av de tolv andra. Det innebär att Sverige har fått sina första inhemska fall, enligt Smittskyddsinstitutets sätt att räkna.

Bland dem som har blivit sjuka finns en förälder med barn på en förskola i Partille utanför Göteborg. Tidigare i veckan besökte föräldern förskolan. Nu finns en oro för att smittan har överförts till barnen.

– Risken att barnen i förskolan eller någon i personalen smittats är oerhört liten, men eftersom det finns en risk har vi informerat personalen och föräldrarna. Det är viktigt att alla är vaksamma över eventuella symtom och direkt tar kontakt med sjukvården om det finns misstankar om att någon smittats, säger Per Follin, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till Göteborgs-Posten.

Samtidigt fortsätter smittan att spridas över världen. Enligt den senaste officiella sammanställningen från världshälsoorganisationen WHO finns nu 21 940 bekräftade fall fördelade på 69 länder. Trots det klassas sjukdomen fortfarande inte som en fullskalig pandemi.

Relaterat material

Första svenska fallet av influensan utanför Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev